Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 4
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- Pages.684-688
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Screening of Antithrombotic Peptides from Soybean Paste by the Microplate Method
Microplate법에 의한 된장유래의 항혈전 펩타이드 탐색
- Shon, Dong-Hwa (Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Kyung-Ae (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Seung-Ho (Korea Food Research Institute) ;
- Ahn, Chang-Won (Research & Development Center, Nong Shim) ;
- Nam, Hee-Sop (Research & Development Center, Nong Shim) ;
- Lee, Hyung-Jae (Research & Development Center, Nong Shim) ;
- Shin, Jae-Ik (Research & Development Center, Nong Shim)
- 손동화 (한국식품개발연구원) ;
- 이경애 (한국식품개발연구원) ;
- 김승호 (한국식품개발연구원) ;
- 안창원 ((주)농심 기술개발연구소) ;
- 남희섭 ((주)농심 기술개발연구소) ;
- 이형재 ((주)농심 기술개발연구소) ;
- 신재익 ((주)농심 기술개발연구소)
- Published : 1996.08.30
Abstract
In order to search for antithrombotic peptides from soybean paste, the inhibitory activity of water extract of soybean paste and its peptide fractions on ADP-induced aggregation of washed platelets was assayed. Soybean paste extract treated with ultrafiltration (M.W. cut off, 3,000 daltons) was found to have inhibitory activity of 90% at the dose of
전통식품인 된장으로부터 혈소판 응집 저해활성을 갖는 항혈전 펩타이드를 탐색하고자 하였다. 증류수로 추출한 된장액을 한외 여과하여 얻은 분자량 3,000 dalton 이하의 여액에 대하여, SD흰쥐의 세척혈소판 (washed platelet)을 이용하여 ADP 자극으로 유도되는 혈소판응집의 저해정도를 aggregometer에서의 탁도로 측정하였을 때,