한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제28권4호
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- Pages.624-631
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
가정용 냉장고의 제상 주기와 온도 변화가 저장 식품의 품질에 미치는 영향
Influence of Thermal Oscillation on Quality of Frozen Foods Stored in Domestic Refrigerator
- 강길진 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 어중혁 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 김묘정 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 조광연 ((주)대우전자) ;
- 최영훈 ((주)대우전자) ;
- 정동선 (서울여자대학교 식품미생물공학과) ;
- 국승욱 ((주)삼림 G.F 기술연구소) ;
- 박관화 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터)
- Kang, Gil-Jin (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Auh, Joong-Hyuck (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Kim, Myo-Jeong (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Cho, Kwang-Yeun (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
- Choi, Young-Hoon (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
- Jung, Dong-Sun (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
- Kook, Seung-Uk (R&D Center, Samlip G.F Co. Ltd.) ;
- Park, Kwan-Hwa (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University)
- 발행 : 1996.08.30
초록
가정용 냉장고의 제상 횟수와 제상에 따른 온도 상승이 냉동식품의 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 육류, 생선, 과일 및 아이스크림을 냉동실에 저장하면서 품질변화를 측정하였다. 냉동실의 제상 주기가 16시간 정도이고, 제상시 온도는
Effect of fluctuation range and intervals of defrosting temperature on quality of frozen foods stored in a domestic refrigerator equipped with an automatic defrost system was evaluated. As defrost system was operated, temperatures of domestic refrigerators were elevated from