한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제28권3호
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- Pages.428-432
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
국내산 비파 열매의 화학적 성분 분석
Analysis of Chemical Components of Korean Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) Fruit
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이부용
(한국식품개발연구원) ;
- 박은미 (한국식품개발연구원) ;
- 김은정 (한국식품개발연구원) ;
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최희돈
(한국식품개발연구원) ;
- 김인환 (한국식품개발연구원) ;
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황진봉
(한국식품개발연구원)
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Lee, Boo-Yong
(Korea Food Research Institute) ;
- Park, Eun-Mi (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Eun-Jeong (Korea Food Research Institute) ;
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Choi, Hee-Don
(Korea Food Research Institute) ;
- Kim, In-Hwan (Korea Food Research Institute) ;
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Hwang, Jin-Bong
(Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1996.06.30
초록
국내에서 재배 수확되는 비파나무(Eriobotrya japonica Lindl.) 열매의 가공시 기초 자료로 활용될 수 있는 기본적인 화학적 성분들을 분석하였다. 건물 기준으로 비파열매 과육과 씨의 조지질은 0.53%와 0.83%, 조단백질은 0.05%와 5.27%, 조섬유는 3.46%와 3.49%, 조회분은 3.24%와 2.78%, 당질은 92.72%와 87.63%이었다. 비파 열매 과즙의 당도는 약
The chemical components of Korean loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit were analysed. Approximate compositions of loquat flesh and seed were as follows. respectively crude lipid 0.53% and 0.83%, crude protein 0.05% and 5.27%, crude fiber 3.46% and 3.49%, crude ash 3.24% and 2.78%, carbohydrate 92.72% and 87.63% Soluble solids content, pH and acidity (citric acid) of loquat flesh juice were