한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제28권2호
- /
- Pages.285-291
- /
- 1996
- /
- 0367-6293(pISSN)
겨울 김치에 대한 팽창 방지 포장 기법
Packaging Techniques to Prevent Winter Kimchi from Inflation
-
Hong, Seok-In
(Korea Food Research Institute) ;
- Park, Noh-Hyun (Korea Food Research Institute) ;
- Park, Wan-Soo (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1996.04.30
초록
소포장 김치의 팽창 파열방지 포장기법으로서 각 포장방법의 효과를 평가하기 위해 겨울 배추를 원료로 제조한 김치 에 대하여 포장방법 에 따른 품질변화를 확인하였다. 상압(AP), 배기(CV), 이중(DP), 진공(VP) 등으로 포장방법을 달리하여 김치의 품질변화를 관찰한 결과, 저장기간이 증가함에 따라 AP와 CV의 포장내
The effect of various packaging methods on Kimchi quality was investigated in order to develop the packaging techniques for preventing commercial Kimchi Products from ination and explosion due to fermentative gas evolved during storage and distribution. Kimchi was packaged in different methods; atmospheric (AP), check-valved (CV), double (DP) and vacuum (VP) packaging. The quality of Kimchi during storage at