Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 2
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- Pages.279-284
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
A New Selective Medium for the Isolation and the Detection of Leuconostocs in Foodstuffs
식품중에 함유된 Leuconostocs 균주의 새로운 선택배지 개발
- Choi, Hak-Jong (Department of Biological Resources and Technology, Yonsei University) ;
- Shin, Young-Jae (Department of Biological Resources and Technology, Yonsei University) ;
- Yu, Ju-Hyun (Department of Food and Biotechnology, yonsei University) ;
- Yoon, Sung-Sik (Department of Biological Resources and Technology, Yonsei University)
- Published : 1996.04.30
Abstract
To develop a selective medium for the isolation and the detection of leuconostocs from the various samples including fermented vegetables, ten strains of leuconostocs and seven strains of lactobacilli were tested for their sensitivity to various antibiotics. The basal-medium containing 5
Leuconostocs는 김치를 비롯한 침채류의 발효에 중요한 세균이나 phenylethyl alcohol이나 vancomycin을 첨가하는 기존의 분리방법은 leuconostocs만을 순수분리할 수 없었을 뿐 아니라 가격이 비싼 것이 단점이었다. 여러가지 식품시료로부터 leuconostocs균주를 저렴하고도 효과적으로 분리할 수 있는 선택배지를 개발하기 위하여 모두 17균주의 leuconostocs와 lactobacilli에 대한 항생제 내성을 소사한 결과 leuconostocs의 novobiocin에 대한 MIC가 lactovacoilli에 비해 5배 이상 높은 것으로 나타났다. 이러한 결과를 기초로 하여 novobiocin이 첨가된 leuconotocs의 선택배지를 조제한 바 그 조성은 다음과 같다. 1% Tryptone (Dofco), 0.1% Yeast Extract (Difco), 2% sucrose, 0.1% Beef Extract (BBL), 0.5% sodium acetate, 0.2% ammonium sulfatc. 0.01% magnesium sulfate, 0.2% dipotassium phosphate, 0.05% sorbic acid, 75 ppm sodium azide (Sigma), 0.1% (vol/vol) Tween 80, 30