Purification and Physicochemical Properties of Superoxide Anion Radical Scavenger from Capsella bursa-pastoris

냉이(Capsella bursa-pastoris)로부터 Superoxide Anion Radical 소거물질의 정제 및 이화학적 성질

  • 곽재혁 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 권미향 (고려대학교 생물공학연구소) ;
  • 나경수 (대구공업전문대학 식품영양과) ;
  • 성하진 (고려대학교 유전공학과) ;
  • 양한철 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.02.28

Abstract

A scavenger of superoxide anion radical which causes oxygen toxicity was isolated from Capsella bursa-pastoris, and its physicochemical properties were investigated. The scavenger was isolated and purified by solvent fractionation and liquid column chromatographies (Amberlite XAD-2, Sephadex LH-20, Bio gel P-2, ODS (silica gel with 100% octadecyl silanization)). An active compound of 0.25 g was finally isolated by Fast Protein Liquid chromatography (FPLC) from 100 g ethanol extract of Capsella bursa-pastoris. A 50% decrease of superoxide anion radical was obtained with the scavenger compound of 0.58 g. The compound was assumed to be a phenolic glycoside from its physicochemical properties.

냉이(Capsella bursa-pastoris)로부터 산소독성에 영향을 미치는 superoxide anion radical에 대하여 소거작용을 하는 물질을 분리하고 이 물질의 이화학적 성질을 검토하였다. 냉이를 에탄올로 추출한 후 용매분획과 각종 column chromatographies (Amberlite XAD-2, Sephadex LH-20, Bio gel P-2, ODS)를 통해 정제하였고, 최종적으로 FPLC (Fast protein liquid chromatography)를 사용하여 활성의 단일물질을 얻었다. 냉이 에탄올추출물 100 g으로부터 0.25 g의 정제물질을 얻었으며, superoxide anion radical을 50% 소거하는 농도$(IC_{50})$$0.58\;{\mu}g$이었다. 이 물질에 대해 각종 이화학적 성질을 검토한 결과 phenol성 화합물의 배당체로 추정하였다.

Keywords