Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 1
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- Pages.169-178
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Screw Configurations and Process Parameters on Characteristics of Wheat Bran Extrudates
스크류 조합과 공정변수 조절에 따른 밀기울 압출물의 특성
- Kim, Chong-Tai (Korea Food Research Institute) ;
- Hwang, Jae-Kwan (Korea Food Research Institute) ;
- Cho, Sung-Ja (Seoul Environmental and Sanitary Research Institute) ;
- Kim, Chul-Jin (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Hae-Sung (Department of Chemical Engineering, Myongji University)
- Published : 1996.02.28
Abstract
Target parameters such as water solubility index (WSI), intrinsic viscosity (IV), water holding capacity (WHC), oil holding capacity (OHC), soluble dietary fiber (SDF) and microstructure were investigated on three different screw configurations during twin-screw extrusion of wheat bran. WSI of raw wheat bran (RWB) was 13.7%, while that of extrudates ranged
밀기울의 압출가공시 스크류의 조합과 공정변수 조절에 따른 압출물의 특성을 나타내는 target parameters(수분용해지수, 압출물의 고유점도, 보수력과 보유력, 식이섬유, 압출물의 미세구조)의 변화를 연구하였다. 수분용해지수(WSI)는 원료의 수분함량에 가장 큰 영향을 받았고, 역방향 스크류(RSE)를 5개 사용한 경우 밀기울이 13.7%인 것에 비하여 압출물은