한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제28권3호
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- Pages.253-262
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- 1995
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
마이크로 컴퓨터를 이용한 어육의 신선도 측정장치의 개발
Development of New Device for the Rapid Measurement of the freshness of Wet Fish by Using Micro Computer
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조영제
(부산수산대학교 식품공학과) ;
- 이남걸 (부산수산대학교 식품공학과) ;
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김상봉
(부산수산대학교 기계공학과) ;
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최영준
(경상대학교 수산대학 수산가공학과) ;
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이근우
(군산대학교 수산가공학과) ;
- 김근배 (군산대학교 수산가공학과)
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CHO Young-Je
(Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- LEE Nam-Geoul (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
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KIM Sang-Bong
(Department of Mechanical Eng., National Fisheries University of Pusan) ;
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CHOI Young-Joon
(Department of Marine Processing, Fisheries College, Gyungsang National University) ;
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LEE Keun-Woo
(Department of Seafood Processing, Kunsan University) ;
- KIM Geon-Bae (Department of Seafood Processing, Kunsan University)
- 발행 : 1995.05.01
초록
현재, 일반적으로 사용되고있는 어육의 선도 측정방법은 소요시간이 많이 걸리는 단점이 있으므로, 신속한 어육의 선도 측정방법으로 마이크로컴퓨터를 이용하는 방법의 실용화에 대하여 검토하였다. 즉, 어체의 전기전도도에 따라서 변하는 값을 실효치변환기(RMS)에서 DC 0-5V로 변환시켜 8096마이크로 프로세서에 내장된 10 비트 분해능의 A/D converter를 거쳐서 디지털 DATA값으로 받아들이도록 고안한 장치를 이용하여, 기존의 물리화학적 선도판정법과 비교 실험하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 사후 경직의 개시 시간은
To develop a device for measuring fish freshness which could be move accurate and reliable than used freshness measuring systems. A new device based on digital circuit was designed using a microcomputer. The device was composed of a sensor part, 8096 microprocessor and a segment display. The effectiveness of device has been evaluated by the coefficient of correlation among the measured freshness stores such as electrical Q-value, K-value and amount of volatile basic nitrogen (VBN) of plaice, Paralichthys Olivaceus, during storage at