Food Organisms of Postlarvae of Japanese Anchovy (Engraulis japonica) in Kwangyang Bay

광양만 멸치(Engrauiils japonica) 후기자어의 먹이생물

  • PARK Kwang Jae (Department of Oceanography, Chonnam National University) ;
  • CHA Seong Sig (Department of Oceanography, Chonnam National University)
  • Published : 1995.05.01

Abstract

To investigate the food organisms of the Japanese anchovy (Engraulis japonicus) during the first feeding stage, the gut contents of anchovy, captured in Kwangyang Bay at June 1990, were observed. Anchovies started to eat from 3.0mm (NL) after finishing to absorb the yolk. The food organisms were composed of copepod eggs and nauplii tintinnids, and etc. The major food organisms of the anchovy larvae of 3.0-3.8mm (NL) were copepod eggs and nauplii, whereas those of larvae longer than 3.8mm(NL) were only copepod nauplii.

멸치의 초기 먹이생물을 조사하기 위하여 1990년 6월 광양만에서 채집된 멸치의 장내용물을 조사하였다. 멸치는 난황의 흡수를 끝낸 척색장 3.0mm부터 먹이를 먹기 시작하였다. 멸치 자어의 먹이는 요각류의 난과 nauplius 유생, 유종류 등으로 구성되어 있었다. 척색장 3.0-3.8mm의 자어에서는 요각류 난과 요각류 nauplius 유생이 주요 먹이생물이었으나, 척색장 3.8mm 이상에서는 요각류 nauplius 유생만이 관찰되었다.

Keywords