Effects of Salinity and Temperature on the Survival of Vibrio cholerae non-O1 and Vibrio mimicus

Vibrio cholerae non-O1과 Vibrio mimicus의 생잔에 대한 염도와 온도의 영향

  • CHANG Soo-Hyun (Department of Sea Food Processing, Kunsan University) ;
  • SONG Dae-Jin (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • YANG Song-Ju (Research Institute of Food Science, Dongeui University) ;
  • SHIN Il-Shik (Research Institute of Food Science, Dongeui University) ;
  • KIM Young-Man (Research Institute of Food Science, Dongeui University)
  • 장수현 (군산대학교 수산가공학과) ;
  • 송대진 (제주대학교 식품공학과) ;
  • 양송주 (동의대학교 식품과학연구소) ;
  • 신일식 (동의대학교 식품과학연구소) ;
  • 김영만 (동의대학교 식품과학연구소)
  • Published : 1995.01.01

Abstract

Vibrio cholerae non-O1 and Vibrio mimicus, food poisoning bacteria, have detected frequently in fresh water and brackish water. To estabilsh prevention measures of food poisoning outbreak by these bacteria, the adaptability and population changes were examined in fresh water, brackish water $(10\%o\;NaCl)$ and seawater $(30\%o\;NaCl)$. Both species poorly survived as temperature increased regardless of water types employed. However, survival time was the shortest in fresh water and longest in seawater at $4^{\circ}C$. In case of brackish water, the bacteria survived best at $15^{\circ}C$ and population were varied only in small numbers. Any significant difference was not observed to both species with respect to water types and temperatures except V. mimicus survived about 5-6 days longer in brackish water. In conclusion, V. cholerae non-O1 and V. mimicus were not likely to be recovered In normal fresh water, brackish water and seawater, and both biological and physicochemical factors could affect survival of these species.

새로운 식중독 원인균으로 주목을 받고 있고 수권에서 잘 검출된다고 알려져 있는 V cholerae non-O1과 V. mimicus를 대상으로 민물, 기수 및 해수에서 염도와 온도의 변화에 따른 균수의 증감을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 민물에서 V. cholerae non-O1은 $26\pm1^{\circ}C$보다 4와 $15^{\circ}C$에서 생잔기간이 길었으며 V. mimius는 4와 $26\pm1^{\circ}C$보다 $15^{\circ}C$에서 생잔기간이 길었다. 2. 기수에서는 두 균주 모두 15, 4, $26\pm1^{\circ}C$으로 생잔기간이 길었다. 3. 해수에서는 두 균주 공히 온도가 높을수록 생잔기간이 짧았으며, $4^{\circ}C$에서 실험조건 중 생잔기간이 가장 길었다. 4. 민물에서는 V. mimicus보다 V. cholerae non-O1의 안정성이 높았고, 기수에서는 V. cholerae non-O1보다 V. mimicus의 안정성이 높았으며 해수에서는 두 균 사이에 큰 차이가 없었다. 5. 염도와 온도의 변화는 V. cholerae non-O1과 V. mimicus의 생잔에 중요한 인자이다.

Keywords