Toxicity of Pufferfish in Korea -2. Toxicity of Pufferfish Takifugu vermicularis radiatus (Gukmeri-bok)-

한국산 복어의 독성 -2. 국매리복의 독성-

  • Published : 1995.03.01

Abstract

The pufferfish Takifugu vermicularis radiatus (Gukmeri-bog) was examined for toxicity. Thirty-one specimens, which had obtained from creeks of Inchon and Ansan in Spring and Autumn of 1992 and 1993, Korea, were assayed for anatomical distribution of toxicity by mouse bioassay method. Ovary, testis, liver and muscle showed very strong toxicity, and intestine and skin did moderate toxicity. Their average toxicities were moderately toxic in all. Moreover, the toxicities of liver and intestine were stronger in Spring than Autumn. Judging from the results, T. vermicularis radiatus is considered to be very harmful fish. Consequently, it is necessary to take a proper preventive step against food poisoning by pufferlish ingestion.

국매리복의 독성을 조사하기 위하여 1992년과 1993년 봄과 가을에 인천과 안산에서 31개체를 구입하여 조직별 독성을 조사하였다. 조직의 최고 독성으로 보아 생식선(수컷, 4,920MU/g; 암컷, 2,500MU/g) 간장(1,680MU/g)과 근육(1,600MU/g)은 맹독이었으며, 내장(950 MU/g)과 껍질(550MU/g)은 강독이었다. 이들의 평균 독성은 모두 강독으로 나타났다. 한편 간장, 내장의 독성은 가을철보다 봄철에 더욱 강하여서 계절 차이를 확인할 수 있었다. 이러한 결과는 국매리복이 맹독성의 복어임을 입증하는 것이므로, 따라서 이들의 섭식으로 인한 중독 예방을 위한 조치가 필요하겠다.

Keywords