Korean Journal of Agricultural Science (농업과학연구)
- Volume 22 Issue 2
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- Pages.188-196
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- 1995
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- 2466-2402(pISSN)
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- 2466-2410(eISSN)
Microflora and enzyme activity of conventional Meju, and isolation of useful mould
재래식 메주의 미생물군, 효소역가 및 유용 균주의 분리
- Choi, Seong Hyun (Dept. of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
- Lee, Mi Hyun (Ok-Chon Growers' Agricultural Cooperative Union) ;
- Lee, Seuk Keun (Dept. of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
- Oh, Man Jin (Dept. of Food Science and Technology, Chungnam National University)
- Published : 1995.12.31
Abstract
To obtain useful mould strain in soybean fermentation industry, we collected conventional Meju all over the Korea and tested existance of aflatoxin in Meju collected. Also, we measured distribution of microorganism and enzyme activity of Meju and isolated Aspergillus oryzae O4-5 as a industrially useful mould. The results obtained were summarized as follows: 1. Aflatoxin was not detected by EZ-Screen Test Kit and HPLC analysis in various Meju sample collected all over the Korea from 1994.12 to 1995.2. 2. Colony forming units(CFU) of mould, yeasts, aerobe, and anaerobe were
장류제조에 유용성이 높은 곰팡이를 분리할 목적으로 재래식 메주를 수집하여 aflatoxin 생성 유무를 확인하고 재래식 메주의 미생물 분포와 효소 역가를 측정한 후 효소역가가 높은 균주로 Aspergillus oryzae O4-5를 분리 선정한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 1994년 12월에서 1995년 2월 사이에 전국 각 지역에서 수집한 메주 중의 mycotoxin 생성을 검출하기 위하여 EZ-Screen Test Kit와 HPLC에 의해 분석한 결과 aflatoxin은 검출되지 않았다. 2. 메주 중의 곰팡이 수는
Keywords