Analysis of Indole-3-acetic acid from bean sprouts by GC/MSD

GC/MSD를 이용한 콩나물에서의 Indole-3-acetic acid 분석

  • 이자영 (풀무원식품(주) 기술연구소) ;
  • 한일근 (풀무원식품(주) 기술연구소) ;
  • 이상윤 (풀무원식품(주) 기술연구소) ;
  • 허우덕 (한국식품개발연구원 식품분석실) ;
  • 여익현 (풀무원식품(주) 기술연구소)
  • Received : 1995.04.10
  • Published : 1995.09.25

Abstract

A gas chromatographic analytical method for IAA was developed. IAA was extracted with 80% acetone & methanol. Sample was macerated with 80% acetone & methanol to extract IAA. After filtration, the solvent was removed and residual IAA was esterified with 14% $BF_3$/MeOH. The IAA esters can be easily separated with intermediate polar column.

간단한 용매추출 조작에 의한 콩나물에서의 Indole-3-acetic acid(IAA)분석에 관하여 연구하였다. 콩나물 재배시 성장촉진제로 사용되는 인돌비액제의 주성분인 IAA의 추출은 80% Acetone 100ml와 Methanol 50ml 혼합 용액으로 하였으며, 추출 농축된 시료를 14% $BF_3$/methanol로 methyl ester화하여 GC/MSD로 분석하였다. 본 분석방법의 회수율은 약 80%로서 우수하였으며, 이 분석방법을 이용하여 시중에 유통중인 포장 콩나물에서의 IAA분석을 시도하였다.

Keywords