KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 40 Issue 1
- /
- Pages.113-119
- /
- 1995
- /
- 0252-9777(pISSN)
- /
- 2287-8432(eISSN)
Chemical Components Related with Seed Dormancy and Viviparous Germination in Rice
벼 종실의 휴면 관련 성분과 휴면성 및 수발아성과의 관계
Abstract
This excperiment was conducted to investigate relation on seed dormancy and vi-viparous germination with sucrose content, fatty acid composition and abscisic acid content of rice seeds. The following results were obtained by this experiment. Sucrose content of brown rice harvested at 20 and 40 days after heading was higher in Japonica and Sare type varieties than in Tongil and Indica type rices. Positive relationship was found be-tween sucrose content of brown rice and viviparous germination rate of rice varieties tested.J aponica and Sare type rice varieties showed low proportion of oleic acid and higher proportion of linoleic acid in brown rice harvested at 20 and 40 days after heading than Tongil and Indica rices tested. Viviparous germination was negatively correlated with the proportion oleic acid and positively with that of linoleic acid. Abscisic acid content in hull of rice seeds stored for 30 days at 25/15
본 실험은 벼종실의 휴면성 관련성분과 휴면성 및 수발아성성과의 관계를 구명하고자 시행되었으며 실험 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 출수후 20일과 40일에 수확한 종실의 현미 중 Sucrose 함량은 모두 자포니카형 품종이 샤레형, 통일형 및 인디카형 품종들보다 높았고, 자포니카형 품종에서는 모두 시기간에 그 함량의 변이도 작았다. 출수후 20일 및 40일의 현미 Sucrose의 함량과 수발아율은 정의 상관이 확정었다. 2. 출수 후 20일 및 40일에 수확한 종실의 현미에 함유한 지방산 조성은 자포니카 형이나 샤레형 품종들 보다 통일형 및 인티카형 품종들에서 Oleic acid의 비율이 높은 반면 Linoleic acid의 비율이 낮았으며, 종실의 수발아성은 Oleic acid의 조성비와 부의 상관, 그리고 Linoleic acid 비율과는 정의 상관관계가 있었다. 3. 출수 후 40일에 수확한 종실의 주야 25/15