Effect of Salicylic Acid on Anthocyanin Synthesis in Cell Suspension Cultures of vitis vinifera L.

포도의 현탁세포배양에서 안토시아닌 생합성에 미치는 Salicylic Acid의 영향

  • 신동호 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 유상렬 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 최관삼 (충남대학교 농과대학 농생물학과)
  • Published : 1995.03.01

Abstract

Effects of salicylic acid (SA) on anthocyanin synthesis in cell suspension cultures of grapes (Vitis vinifera L.) were investigated. tow concentrations (0.1 to 1$\mu$M) of SA did not affect the cell growth and anthocyanin accumulation whereas high concentrations (5 to 10$\mu$M ) of SA inhibited cell growth with increasement of anthocyanin synthesis. Five micromoles of SA promoted anthocyanin accumulation 4 folds compared to control cells. When SA was treated on the different culture times (0 to 7day), the highest pigment accumulation was obtained at the cells of second day. A low productivity of anthocyanin under continuous dark incubation was also recovered by adding SA which mimicked light irradiation effect These results suggest that SA is one of essential agents in anthocyanin biosynthesis.

포도의 현탁배양계에서 안토시안닌 색소의 축적에 미치는 salicylic acid (SA)의 영향을 알아보기 위하여 다양한 농도의 SA를 계대배양시에 함께 처리한 결과 1 $\mu$M 이하의 낮은 농도에서는 세포의 생장 및 색소의 축적에 있어서 어떤 영향을 미치지 않았다. 그러나, 5 $\mu$M와 10 $\mu$M의 농도에서는 세포의 생장은 일시적으로 억제되지만 색소의 축적은 크게 증가한다. 또한 20 $\mu$M의 고농도에서는 세포의 생장은 완전히 억제되어 세포가 죽기까지 하는 결과를 나타내었다. 암배양 상태의 세포서도 SA을 처리해 주면, 암배양에 의한 안토시아닌 색소 생합성능의 저하는 회복되어, SA처리없이 광처리만 해준 세포보다도 더 높은 색소의 축적을 보였다. 5 $\mu$M의 SA를 계대배양후 시일별로 처리한 결과, 처리후 24 시간 이후에 급격한 색소의 축적을 나타내었지만 계대배양 후 2일째에 처리한 세포에서 가장 높은 색소의 축적를 보였으며, 처리후 5일째가 되면 SA는 무처리구의 암배양세포(7일째 세포)에 비해 4배 이상의 색소의 축적을 보였다.

Keywords