Dry Mater Yield and Chemical Composition of Spring Oats at Various Stage of Growth

봄 재배 연맥의 생육시기별 건물수량 및 화학조성분

  • Published : 1995.03.30

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the effect of the various stage of growth on dry matter yield and chmical composition of forage oat(Avena sativa. L.). Seeds were planted on March 13 1993 on the Livestock Experimental Farm Keiymung junior college at keongsan Keongsangbukdo. Oat plant were harvested at various stages of maturity while the oat was in the premature stages. 1. Whole plant dry matter increased with advancing maturity. It was 11.8, 12.3, 14.9, 25.6 and 28.8% at before flag leaf emerged, flag leaf emerged, heads emerged, milk and dough stage., respectively. Dry matter increased very little during from before flag leaf emerged to heads emerged, after which it increased rapidly until the plant was dough stage. 2. Leaf weight ratio decreased with advancing maturity from before flag leaf emerged to dough, varied fmm 58 to 1 1%. Grain(with lemma, palea) increased with advancing maturity from heads emerged to dough, varied from 7 to 43%. 3. The content of cmde protein decreased during the stages of growth until milk(P<.OS), and then changed very little with advancing maturity. 4. The content of NDF and ADF increased rapidly during the early growth period until heading(P<.05) and then decreased due to the increase in carbohydrate storage in the grain. 5. The dry matter yields per ha increased with advancing maturity, it was 2,420, 4,380, 7,190, 13,130 and 14,530kg at before flag leaf emerged, flag leaf emerged, heads emerged, milk and early dough, respectively. Significant difference has been obtained among stages of growth(P< .05). 6. According to the results obtained from this study, it is suggested that milk stage of maturity is higher in dry matter yields would be recomendable for spring oat for silage.

연맥의 수확시 생육시기가 건물수량 및 사료적인 가치에 미치는 영향을 알기 위하여 1993년 3월 13일에 계명전문대학 부속목장에서 파종하여 지엽출현전, 지엽출현기, 출수기, 유숙기 및 호숙기에 수확하였다. 1. 사초의 건물함량은 지엽출현전, 지엽출현기, 출수기, 유숙기 및 호숙기에 각각 11.8, 12.3, 14.9, 25.6 및 28.8%로 지엽출현전부터 cnftnrlRK지는 낮았으나 출수기부터 호숙기까지는 급격히 증가되었다. 2. 잎의 비율은 지엽출현전의 58%에서 호숙기에는 11%로 생육이 진행된에 EK라 감소 되었고 이ㅗ영과 내영을 포함란 곡실의 비율은 출수기 7%에서 호숙기에는 43%로 증가 되었다. 3. 조단백질의 함량은 생육이 진행된에 EK라 감소(P<.05)되었고 그 범위는 24.9%에서 10.7%였다. 4. NDF의 함량은 생육이 진행된에 따라 출수기를 정점으로 증가(P<.05)되다가 유숙기에는 감소(P<.05)되었고 그 이후부터는 변화가 없었다. ADF의 함량은 출수기를 정점으로 증가(P<.05)되다가 유숙기부터는 감소(P<.05)되었다. 5, 건물수량은 지엽출현전, 지엽출현기, 출수기, 유숙기 및 호숙기에 각각 2,420, 4,380, 7,190, 13,130 및 14,530kg로 생육시기가 진행된에 EK라 증가(P<.05)되었다. 6. 본 시험의 결과에 의하면 봄 연맥의 사일리지 제조를 위하여 일시에 수확한다면 유숙기가 알맞다고 생각된다.

Keywords