식이섬유 첨가가 흰쥐의 간 Xanthine Oxidase 활성에 미치는 영향

The Effect of Dietary Fiber on The Liver Xanthine Oxidase Activity in Rats

  • 윤종국 (계명대학교 공중보건학과) ;
  • 이영순 (계명전문대학 식품영양과) ;
  • 이혜자 (계명대학교 공중보건학과)
  • 발행 : 1995.12.01

초록

식이섬유가 단백질 흡수에 미치는 영향을 알아보기 위하여 흰쥐에 pectin 및 ${\alpha}-cellulose$를 첨가(0%, 15%, 30%)한 식이로 5주간 사육한 후 간조직 중 단백질 함량 및 Xanthine oxidase 활성을 측정함과 동시에 장기 무게와 사육기간 중 사료효율의 변동은 관찰하여 이들을 상호 비교 검토하였다. 실험동물의 사육기간 중 체중의 변동은 대조군에서는 처음 체중의 약 3.6배, 10%, 30%, ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 두군 모두 약 3.5배, 15% pectin 첨가군은 약 2.9배, 30% pectin 첨가군은 약 1.9배로 증가되었다. 세 군간에 체중 증가량에 있어서는 대조군과 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군 간에는 체중 증가율이 거의 유사하게 관찰되었으나 15% pectin 첨가군은 대조군 보다 약 24%(p<0.01) 저하되었으며 30% pectin 첨가군은 15% pectin 첨가군에 비하여 약 38%의 현저한 감소를 보였다. 한편 사료효율은 ${\alpha}-cellulose$ 및 pectin 첨가군은 대조군에 비하여 떨어지는 경향을 보였으며 식이섬유는 첨가 함량에 비례하여 사료효율이 역시 떨어지는 경향을 관찰할 수 있었다. 최종 장기의 체중당 백분율에 있어서는 대체적으로 pectin 첨가군이 대조군 및 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군에 비하여 높은 치를 나타내는 경향을 보였으며 특히 간장에 있어서 그 차이가 심했다. 이때 간조직 중 단백질 함량은 15%, 30% pectin 첨가군의 두군 모두 대조군에 비하여 약16% 감소되었으며 간 xanthine oxidase 활성치는 15% pectin 첨가군과 30% pectin 첨가군 공히 대조군 보다 약 40%의 유의한(p<0.01) 감소를 보였다. 또한 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 대조군과 별다른 차이를 볼 수 없었다.

To evaluate the effect of dietary fiber on the protein utilization, Sprague-Dawley rats were fed diet containing 15% or 30% of pectin and 15% or 30% ${\alpha}-cellulose$. Control group was fed fiber free diet. The animals were fed and libitum for 5 weeks. Weight gain was less in the rat fed a pectin supplemented diet than those fed ${\alpha}-cellulose$ supplemented or control diet. Furthermore, weight gain decreased more by the addition of 30% pectin than 15% pectin level. The rats fed ${\alpha}-cellulose$ or pectin shwoed a decreasing tendency of food efficiency ratio compared to the control group. The rats fed a diet containing pectin showed an increasing tendency of the liver weight compared to the control group and those fed cellulose. The rats fed a diet containing pectin showed a decreasing tendency of hepatic protein content compared to those fed cellulose or control group fed fiber free diet. The rats fed diet containing pectin(15%, 30%) showed remarkable decreased activity of liver xanthine oxidase compared with those fed ${\alpha}-cellulose$ or the control group. These results suggested that the pectin may be alter the absorption of protein in intestinal lumen.

키워드

참고문헌

  1. J. Lab. Clin. Med. v.66 Xanthine oxidase activity in human tissues and its inhibition by allopurinol Watts,R.W.E.;Watts,J.E.M.;Seegmiller,J.E.
  2. J. Lab. Clin. Med. v.74 A sensitive and radioactive assay for serum and tissue xanthine oxidase Ramboer,C.R.H.
  3. J. Biol. Chem. v.241 The mechanism of dietary alterations in rat hepatic xanthine oxidase levels Row,P.B.;Wyngaarden,J.B.
  4. 과학논문집 제9집 저단백 식이로 성장한 흰쥐에 있어서 급성기아상태가 단백질 및 핵산 대사에 미치는 영향 윤종국
  5. J. Nutr. v.47 A study of the relationship of liver xanthine oxidase to quality of dietary protein Litwack,G.;Williams,J.M.Jr.;Chen,L.;Elvehjem,C.A.
  6. J. Nutr. v.49 Further studies relating liver xanthine oxidase to quality of dietary protein Litwack,G.;Williams,J.M.Jr.;Fatterpaker,P.;Chen,L.;Elvehjem,C.A.
  7. J. Nutr. v.52 Studies on the response of liver xanthine oxidase to dietary protein in weanling rats Litwack,G.;Fatterpaker,P.;William,J.M.Jr.;Elvehjem,C.A.
  8. J. Nutr. v.76 Effect of dietary protein level on growth and live enzyme activities of rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  9. Agr. Biol. Chem. v.26 Relationship between the nutritive value of dietary protein and liver xanthine oxidase activity in young rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  10. J. Biol. Chem. v.241 The mechanism of dietary alteration in rat hepatic xanthine oxidase levels Rowe,P.B.;Wyngaarden,J.B.
  11. 한국영양식량학회지 v.20 식이성 단백질 함량에 따른 흰쥐의 사염화탄소 투여가 xanthine oxidase 활성에 미치는 영향 윤종국;이상일;신중규
  12. Mordern nutrition in health and disease (6th ed.) Goodhart,R.J.;Shills,M.E.
  13. Am. J. Clin. Nutr. v.32 Carbohydrate and lipid metabolism Anderson,J.W.
  14. J. Nutr. v.113 The effect of pectin on the utilization of marginal levels of dietary protein by weanling rats Delorme,C.B.;Gordon,C.I.
  15. J. Nutr. v.112 Effect of dietary fiber components on fecal nitrogen excretion and protein utilization in growing rats Shah,N.;Atallah,M.T.;Mahoney,R.R.;Pellett,P.L.
  16. 계명연구논총 제4집 식이내 섬유질(pectin 및 cellulose) 수준이 lipoprotein fraction에 미치는 영향 윤종국;이영순;이방자
  17. 계명 연구논총 제 2집 비색법에 의한 흰쥐 간조직의 xanthine oxidase 활성 측정법 윤종국
  18. J. Biol. Chem. v.177 Determination of serum protein by means of the biuret reaction Gornall,A.G.;Bardawill,C.J.;David,M.M.
  19. Documenta geigy scientific table (6th ed.) Geigy,J.R.
  20. J. Nutr. v.76 Effect of dietary protein level on growth and liver enzyme activities or rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  21. Can. J. Biochem. v.44 Effect of variations in protein intake on enzyme of amino acid metabolism Harper,A.E.
  22. Am. J. Physiol. v.197 Factors influencing food intake of rats fed low protein rations Meyer,J.H.;Hargus,W.A.
  23. Am. J. Clin. Nutr. v.33 Protein igestibility of same protein preparations by human and rat assays and by in vitro enzyme digestion methods Bodwell,C.E.;Satterlee,L.D;Hackler,L.R.
  24. Ann Nutr. Aliment. v.28 Role des gommes des Mucilages surla digestibilite Arnal-Peyrot,F.;Adrian,J.
  25. J. Nutr. v.110 Effects of dietary pectin and fat on the small intestinal contents and exocrine pancreas of rats Forman,L.P.;Schneeman,B.O.