Abstract
This stduy was attempted to establish the basic data for evaluating chemical components in the sap from birches(Betula platyphylla Sukatschev, Betula costata Trautv, Betula davurica Pallas), bamboos(Phyllostachys pubescens, Phyllostachys bambusoides, Phyllostachys nigra), Darae(Actinidia arguta). Calcium and potassium in five kinds of mineral detected in the sap were dominant mineral, magnesium, sodium and iron in order and calcium, potassium and magnesium are abundant in the sap from bamboo more than the other sample and the contents were 242.0~422.1mg/L, 793.8~ 2504.1mg/L and 72.6~165.9mg/L, respectively. Free sugars of the sap determined were glucose, fructose and sucrose, but maltose was not detected. The contents of glucose and fructose of the sap from Betula platyphylla Sukatschev(#2) were the highest and 42.1g/L and 36.9g/L, respectively. The detectabel nucleotides and their related compounds were CMP, UMP, GMP, IMP, AMP and hypoxanthine. The total contents of composition amino acids detected from eighteen kinds of the sap were in the range of 2.4~30.4mg%. The major amino acids were taurine, glycine, lysine, alanine and threonine in the sap from birch(#1, #2), glutamic acid and lysine in the sap from Betula costata Trauty(#3) and Betula davurica Pallas(#4), lysine, valine, alanine, serine, tyrosine and glutamic acid in the sap from bamboos, and glutamic acid, leucine, alanine in the sap from Darae.
수액은 약리작용이 있다하여 민간요법으로 오랜기간 이용되어 왔으나 이에 관한 과학적인 연구는 의외로 적다. 더우기 요즈음은 환경오염이 심각해짐에 따라 자연 무공해 식품에 대한 관심이 증가하여 수액의 효율적인 이용이 절실히 요구되고 있는 실정이다. 따라서 본 실험에서는 자작나무류, 대나무류 및 다래나무 수액을 이용하여 천연 건강음료로 개발하기 위한 기초자료를 얻고져 무기물, 유리당, 아미노산, 핵산관련 물질 등을 분석하였다. 수액 중 무기물은 총 5종이 검출되었으며 이들의 함량은 칼슘, 칼륨이 월등히 많았고 다음으로 마그네슘, 나트륨, 철분의 순이었다. 특히 대나무류 수액에서 무기물이 풍부하여 칼슘이 242.0~422.1mg/L, 칼륨이 793.8~2504.1mg/L 및 마그네슘이 72.6~165.9mg/L로 높게 정량되었다. 유리당은 glucose, fructose, sucrose가 검출되었고, malrose는 검출되지 않았다. 자작나무 수액(#2)에서 glucose(42.1g/L), fructose(36.9g/L)가 가장 높게 검출되었다. 핵산관련 물질은 CMP, UMP가 정량되었고 GMP, IMP, AMP, hypoxanthine은 거의 검출되지 않았다. 아미노산은 18종 검출되었는데 총 아미노산은 2.4~30.4mg% 범위였으며, 주요 아미노산은 자작나무 수액(#1, #2)에서 taurine, glycine, lysine, alanine과 threonine이었으며, 거제수나무 수액(#3)과 물박달나무 수액(#4)에서는 glutamic acid와 lysine, 대나무 수액(#5, #6, #7)은 lysine, valine, alanine, serine, tyrosine과 glutamic acid였고, 다래나무 수액(#8)은 leucine과 alanin이었다.