Bacterial Soft Rot of Chicory by Erwinia carotovora subsp. carotovora

Erwinia carotovora subsp. carotovora에 의한 치커리 세균성무름병

  • 임춘근 (강원대학교 농과대학 농생물학과)
  • Published : 1995.04.01

Abstract

Occurrence of soft rots was observed on chicory that was massively grown in-In-jae, Kangwon-Do, Korea. At first, a creamy lesion was appeared on the chicory root, which was enlarged slowly in diameter and in depth. The affected root area became soft and mushy. This eventually resulted in wilting and death of the aboveground parts of the chicory. The causal organism isolated from the lesions was identified as Erwinia carotovora subsp. carotovora based on the physiological and chemical characteristics, and on the results of the Biolog Program (Biolog Inc. U.S.A.). Since E. carotovora subsp. carotovora is the first described bacterium that causes soft rot on chicory in Korea, we proposr to name the chicory disease caused by E. carotovora subsp. carotovora as "bacterial soft rot of chicory".

강원도 인제지역에서 집단재배되고 있는 치커리에 무름병이 관찰되었다. 병징 초기증사은 치커리 뿌리에서 무름증상을 나타내는 것을 시작으로 시간이 지남에 다라 병징부위가 점차적으로 확대되어 뿌리가 완전히 부패되었다. 뿌리의 연부증상은 치커리 지상부위를 마르게하여 결국은 고사시켰다. 병반부로부터 분리한 병원균은 생리, 화학적특성과 Biolog program의 결과에 따라 Erwinia carotovora subsp. corotovora로 동정되었다. E. carotovora subsp. carotovora에 의한 치커리의 무름병은 국내에서 보고된 바가 없기에, 본 세균에 의한 병을 "치커리 세균성무름병(bacterial soft rot of chicory)" 이라 명명할 것을 제안한다.

Keywords