Effect of Acetic Acid Formation and Specific Growth Rate on Productivity of Recombinant Escherichia coli Fed-Batch Fermentation

초산 생성 및 비성장속도가 재조합 대장균 유가식 발효의 생산성에 미치는 영향

  • 구태영 (성균관대학교 유전공학과) ;
  • 박태현 (성균관대학교 유전공학과)
  • Published : 1995.10.01

Abstract

Specific growth rate was controlled for the repression of acetic acid formation in the fed-batch fermentation of recombinant Escherichia coli. With controlled specific growth rate, we studied the effect of the specific growth rate on cell growth, glucose consumption, acetic acid formation, and the expression of recombinant protein (${\beta}$-lactamase). High specific growth rate caused the accumulation of glucose and acetic acid, and lowered the production of recombinant protein. However, the addition of methionine recovered the gene expression by alleviating the negative effect of acetic acid at high specific growth rate.

재조합 대장균의 유가식 발효에서 초산 생성 억제를 위해 세포 비성장속도를 제어하였다. 세포 비성장속도가 알정한 값으로 제어되는 유가삭 발효를 수 행하여 세포 비성장속도에 따른 세포생장, 포도당 소모량, 초산 생성량 및 재조합 단백질인 H lactamase의 발현 등을 관찰하였다. 세포 비성장속 도의 제어값이 클수록, 포도당이 축척되고 초산 생 성이 늘어나며 재조합 단백질의 서l포당 발현율은 떨 졌다. 그러냐 높은 세포 비성장속도의 경우에도 m methionine을 첨가하여 초산의 저해작용을 경감시킴 으로써 단위세포당 발현율을 높은 값으로 회복시킬 수 있었다.

Keywords