마이크로플루다이저를 사용한 MLV liposome 형성에 관한 연구

A study on manufacturing formation of the MLV liposomes by the microfludizer

  • 김인영 (한국화장품 기술개발 연구소) ;
  • 김중희 (한국화장품 기술개발 연구소)
  • 발행 : 1995.03.01

초록

Liposome은 의약과 화장품 분야에서 많은 발전을 하였다. 본 연구에서는 세포 간지질의 주요 성분인 cholesterol, palmitic acid, cholesterol ester와 lecithin을 사용하여 swelling반응에 의해 MLV liposome을 제조 하였다. 지질베이스와 마이크로플루다이저를 사용하여 MLV liposome 형성에 대한 특성들을 연구 하였다. MLV liposome은 multilamellar vesicle로서 형성되었다. MLV liposome의 gelation효과는 고온(90$\pm$5도씨)에서 polyol과 water phase에 지질을 혼합한 것에 스웰링 반응을 하였다. MLV liposome에 alpha hydroxy acid 성분들을 투입 제조하였다. MLV liposome의 최적 조건은 마이크로플루다이저에 3회 통과하였으며 vesicle의 입자크기는 150-350nm범위이고 이것을 freeze-fracture electron microscopy로 확인 하였다.

The liposomes have been developed in many drugs and cosmetics fields. In this context, it should be mentioned that MLV liposomes can be prepared standing with the main compounds of the intercellular lipids, cholesterol, palmitic acid, cholesteryl ester and lecithin, by swelling reaction. We report properties of the formation of MLV liposomes with use of the lipid base and Microfluidizer. MLV liposomes formed as multilamellar vesicles(MLV). The effect of the gelation of MLV liposomes have been on swelling reaction which have been mixed lipid with polyol and water phase at high temperature(90$\pm$5$^{\circ}C$). MLV liposomes have been prepared in incorporating alpha hydroxy acid ligrediens. Optimum condition of MLV liposomes were passed three times in the microfluidizer, particle size of the vesicles should be within 150-350nm and those confirmed by freeze-fracture electron microscopy.

키워드