Optimal Conditions for the Enzymatic Hydrolysis of Isolated Sesame Meal Protein

효소에 의한 참깨박 단백질의 최적 가수분해 조건

  • Lee, S.H. (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Cho, Y.J. (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kim, S. (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Ahn, B.J. (Department of Cosmetic Engineering, Tongkuk Junior College) ;
  • Choi, C. (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 이선호 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 조영제 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 김성 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 안봉전 (동국전문대학 향장공업과) ;
  • 최청 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1995.06.30

Abstract

Optimum conditions for the enzymatic hydrolysis of isolated sesame meal protein were investigated. Optimum conditions by papain were $60^{\circ}C$, pH 6.0, 3% enzyme concentration to substrate and 1.5% substrate concentration, respectively. The optimum operating conditions using pepsin were $55^{\circ}C$, pH 9.0, 3% enzyme concentration to substrate and 1% substrate concentration. The optimum operating conditions using trypsin were $60^{\circ}C$, pH 9.0, 1% enzyme concentration to substrate and 1% substrate concentration.

참깨박 단백질의 기능개선을 위한 가수분해 조건을 검토한 결과 분리된 참깨박단백질에 대한 각 효소의 최적작용조건은 papain의 경우 pH 6.0, $60^{\circ}C$,효소 대 기질의 비는 기질량에 대해 3%, 기질농도 1.5%에서 최적이었으며, pepsin은 pH 2.0, $50{\sim}60^{\circ}C$, 효소의 농도는 기질량에 대해 3%, 기질농도 1%에서 최적이었다. 그리고 trypsin은 pH 9.0, $60^{\circ}C$, 효소의 농도는 기질량에 대해 1%, 기질의 농도 1%에서 가장 높은 효소작용을 보였다.

Keywords