재배지토양의 화학성이 인삼근중의 당류 및 saponin 함량에 미치는 영향

Effects of the Chemical Properties of Field Soils on the Contents of Sugars and Saponin in Ginseng Roots

  • 김동철 (식품연구소 (한국식품공업협회)) ;
  • 장상문 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 최정 (경북대학교 농과대학 농화학과)
  • Kim, Dong-Cheol (Food Research Institute (Korea, Foods Industry Association)) ;
  • Chang, Sang-Moon (Department of Agricultural Chemistry, Kyung-pook National University) ;
  • Choi, Jyung (Department of Agricultural Chemistry, Kyung-pook National University)
  • 발행 : 1995.02.28

초록

품질이 좋은 인삼의 생산을 위한 재배지포장의 토양 및 영양관리를 위한 기초자료를 얻기 위하여, 인삼재배지토양의 화학성과 인삼근 중의 전당, 환원당, 유리당류, ginsenoside 및 saponin들의 상관관계를 조사하여, 인삼근의 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 토양 중 $NO_3-N$함량은 인삼근 중의 전당 및 환원당의 함량과 고도의 부의 상관이 인정되었다. 토양 중 유기물함량은 인삼근 중의 당류와 ginsenoside계 성분들의 함량과 정의 상관이 인정되었으나, 토양 중 유효인산 및 치환성 양이온들의 함량은 부의 상관이 인정되었다.

The relationships between the soil chemical properties of ginseng fields and the contents of effective constituents in ginseng roots was investigated. The $NO_3-N$ contents in soils showed highly negative correlations with the contents of total sugar and reducing sugar in ginseng roots. The organic matter contents in soils showed positive correlations with the contents of sugar and ginoside in ginseng roots, while the contents of available phosphorus and exchangeable cations in soils showed highly negative correlations with the those in ginseng roots. For the Production of ginseng root of higher saponin contents, increase of the organic matter contents, and decrease of the contents of available phosphorus and exchangeable cations in soils were recommended.

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