Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 4
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- Pages.537-545
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Changes in Quality of Lettuce During Storage by Immersion-Type Hydrocooling
침지식 냉수냉각에 의한 상치의 저장중 품질변화
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Jeong, Jin-Woong
(Korea Food Research Institute) ;
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Kim, Byeong-Sam
(Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Oni-Woung (Korea Food Research Institute) ;
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Nahmgung, Bae
(Korea Food Research Institute) ;
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Park, Kee-Jai
(Korea Food Research Institute)
- Published : 1995.08.31
Abstract
Quality changes of lettuce were studied during storage to investigate the efficiency, cooling properties and the washing and storage effects of immersion-type hydrocooling. As a result of plotting the nondimensionalized lettuce temperature versus cooling time, its cooling rate coefficient was shown to be
본 연구에서는 냉각조 및 침지조를 직접 설계제작하여 이에 대한 성능시험 및 수냉각에 의한 냉각특성을 검토함으로써 향후 시스템 제작에 필요한 기초자료를 제공함을 목적으로 하였고 아울러 본 장치에 의한 세척효과 및 저장효과를 살펴보기 위해 상치를 시료로 수확 후 저장기간별 품질조사를 실시하였다. 침지식 냉수냉각에 있어 냉각시간에 대해 무차원화한 온도를 semi-log로 plotting한 결과, 상치의 냉각속도계수는