Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 3
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- Pages.404-413
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Modification of Physico-chemical Properties of Wheat Bran by Twin-screw Extrusion Process -1. Effect of Screw Configuration and Process Parameters on System Parameters-
이축 압출성형 공정에 의한 밀기울의 물리화학적 변형 -1. 스크류의 조합과 공정변수 조절에 따른 시스템 변수의 변화-
- Kim, Chong-Tai (Korea Food Research Institute) ;
- Hwang, Jae-Kwan (Korea Food Research Institute) ;
- Cho, Sung-Ja (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Chul-Jin (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Hae-Sung (Department of Chemical Engineering, Myongji University)
- Published : 1995.06.30
Abstract
System parameters (extrusion temperature, extrusion pressure, specific mechanical energy, mean residence time) were analysed on three different screw configurations during twin-screw extrusion of wheat bran. Experiments were conducted over a screw speed of
밀기울의 물리화학적 변형을 유도하기 위하여 3가지 형태의 스크류 조합을 달리한 이축 압출성형 가공시 수반되는 시스템 변수(압출온도, 압출압력, 기계적에너지 소모율, 평균 체류시간)의 변화를 분석하였다. 스크류는 reverse screw element(RSE)를 바렐의 중앙부에 3, 4 및 5개를 조합한 형태를 사용하여 스크류의 회전속도