Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 3
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- Pages.281-285
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Changes of Vitamin C and Superoxide Dismutase(SOD)-like Activity of Persimmon Leaf Tea by Processing Method and Extraction Condition
감잎의 처리방법과 추출조건에 따른 감잎차의 Vitamin C와 Superoxide Dismutase(SOD) 유사활성의 변화
- Park, Yun-Joo (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
- Kang, Myung-Hee (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
- Kim, Jong-Ik (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
- Park, Ock-Jin (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
- Lee, Mee-Sook (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
- Jang, Hae-Dong (Department of Food and Nutrition, Han Nam University)
- 박윤주 (한남대학교 식품영향학과) ;
- 강명희 (한남대학교 식품영향학과) ;
- 김종익 (한남대학교 식품영향학과) ;
- 박옥진 (한남대학교 식품영향학과) ;
- 이미숙 (한남대학교 식품영향학과) ;
- 장해동 (한남대학교 식품영향학과)
- Published : 1995.06.30
Abstract
The persimmon leaf tea was produced from persimmon leaves by three different methods (conventional, steamed, fermented) and the changes of total vitamin C and superoxide dismutase(SOD)-like activity were investigated. The amount of total vitamin C was the highest in fermented persimmon leaf tea which was 47% of total vitamin C of raw persimmon leaves. The SOD-like activity of conventional and fermented persimmon leaf teas were a little higher than that of steamed. The total vitamin C of steamed persimmon leaf tea was decreased slowly as the extraction time was increased. That of fermented persimmon leaf tea was increased generally at
감잎차의 효과적인 제조법 및 음용방법을 조사하기 위해 세가지 방법(재래식, 증자법, 발효법)에 의해 감잎으로부터 감잎차를 제조하여 vitamin C와 SOD 유사활성의 변화를 조사하였다. Vitamin C는 발효법에 의해 제조된 감잎차에서 가장 함량이 높았으며 이 수치는(551.85 mg%) 생감잎에 들어 있는 vitamin C의 (1173.67 mg%) 47%에 해당하는 양이며 재래식 및 증자법에 의한 감잎차에 대해 각각 42배, 8배나 되는 많은 양임이 밝혀졌다. 반면 SOD 유사활성은 재래식(833.33 SOD unit/g)과 발효법(816.33 SOD unit/g)에 의해 제조된 감잎차가 증자법(754.72 SOD unit/g)에 비해 조금 높은 것으로 나타났지만 절대 수치에서는 큰 차이가 없었다. 추출온도와 시간에 따라 증자법 감잎차의 vitamin C는 온도에 상관없이 추출시간의 증가에 따라 조금씩 감소하였다. 발효법 감잎차는