Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 2
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- Pages.170-175
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Physical and Physiological Properties of Isomaltooligosaccharides and Fructooligosaccharides
이소말토올리고당과 프락토올리고당의 물리적 성질 및 생리학적 특성
- Kim, Jeong-Ryul (Doosan Technical Center) ;
- Yook, Cheol (Doosan Technical Center) ;
- Kwon, Hyuk-Kon (Doosan Foods Co.) ;
- Hong, Sung-Yong (Doosan Technical Center) ;
- Park, Chan-Koo (Doosan Technical Center) ;
- Park, Kyung-Ho (Doosan Technical Center)
- Published : 1995.04.29
Abstract
Physical and physiological properties of isomaltooligosaccaride (IMO), fructooligosaccharide (FO) and sucrose were investigated. The viscosity and moisture retention power of IMO were similar to those of FO. IMO had an excellent heat and pH stability compared with FO and sucrose. To investigate the effect of oligosaccharides on the growth of mice, each sample was administered orally to mice for 2 weeks. Weight change, moisture content of feces, weight of appendix and the ratio of Bifidobacterium to total microorganisms in the feces were examined. There were no significant differences in the weight increases and the efficiency of feeds. Moisture content of feces was highest in the IMO feeding group, and IMO promoted selectively the growth of Bifidobacterium. On the other hand, FO group showed bigger cecum than other groups.
이소말토올리고당(IMO)의 물리적 특성과 생리적 특성에 관하여 프락토올리고당(FO) 및 설탕과 비교 연구하기 위하여 열 안정성, pH 안정성, 수윤 보습력 및 점도 등을 조사하였으며 올리고당이 첨가된 사료를 어린 쥐에 경구투여 사육하면서 체중 변화, 분변 함수율 및 사육후의 맹장 무게 등을 관찰하였다. 그리고 사육한 쥐의 배설물로부터 전체 장내 세균 중 Bifidobacterium의 비율을 측정하였다. 점도와 수분보습력에 있어서 두 올리고당은 설탕보다 높았으며 두 올리고당 간에는 큰 차이가 없었다. 열 및 pH 안정성에 있어서는 프락토올리고당은 열 및 pH에 불안정한 반면 이소말토올리고당은 pH3,