한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제27권1호
- /
- Pages.97-100
- /
- 1995
- /
- 0367-6293(pISSN)
자근(紫根)으로부터 분리한 Naphthoquinone류 색소의 온도 및 금속에 대한 안정성
Stability of Naphthoquinone Pigments Isolated from the Roots of Lithospermum erythrorhizon by Various Temperatures and Metal Ions
- Chung, Mi-Sook (Department of Foods & Nutrition, Duksung Women's University) ;
- Lee, Mie-Soon (Department of Foods & Nutrition, Duksung Women's University)
- 발행 : 1995.02.01
초록
우리나라에 자생하는 야생 식용 식물자원 개발의 일환으로 예로부터 사용되어온 천연 착색료인 자근(Lithospermum erythrorhizon)으로부터 분리한 acetylshikonin과 isobutylshikonin을 천연착색료로 사용하기 위하여 온도 및 여러 가지 금속이온에 대한 안정성 연구를 실시하였다. 온도에 의한 영향을 조사한 결과, 두가지 색소 모두 최대흡수파장인 518 또는 520 nm에서는 안정하였으나 488 및 560 nm에서 흡광도의 변화가 나타났다. 즉, acetylshikonin은
The pigments of acetylshikonin and isobutylshikonin isolated from the roots of Lithospermum erythrorhizon were determined over a period of storage for their stabilities influenced by temperatures and metal ions. In dark condition, both pigment solution were unstable at 488 and 560 nm; alcoholic solutions of acetylshikonin pigment were stable at