Isolation and Purification of Chitin from Shrimp Shells by Protease Pretreatment

Protease의 전처리에 의한 새우껍질로부터 키틴의 분리와 정제

  • Published : 1995.02.01

Abstract

Chitin was prepared from Solenocera prominentis by deproteinization pretreatment of Neutrase. The optimal enzyme concentration of neutrase, pH, and temperature on deproteinization were 3.0 mg/ml, pH 6.0 and $50^{\circ}C$ as indicated by the minimum protein remaining on the chitin. The residual protein, the degree of deacetylation, Ca and P content in chitin prepared from Solenocera prominentis were similar with commercial chitin. The molecular weight was $1.2{\times}10^{8}$ dalton and the yield of chitin was 25.8%.

대롱새우껍질로부터 Neutrase처리로 단백질을 제거하고 0.1 M EDTA 2Na로 무기질을 제거하여 키틴을 분리 정제하였다. 키틴의 정제시 Neutrase 3 mg/ml을 첨가하여 pH 6.0, $50^{\circ}C$에서 처리하였을 때 단백질 제거 효과가 제일 좋았다. Neutrase처리에 의한 단백질 제거, 탈 아세틸화도 그리고 칼슘, 인함량은 시판 키틴과 거의 비슷하였다. 분자량은 $1.2{\times}10^{8}$ dalton이었고 키틴의 수율은 28.5%이었다.

Keywords