한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제27권1호
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- Pages.41-46
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- 1994
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
넙치(Paralichthys olivaceus)육의 사후 조기 변화 -4. 치사 방법이 육의 사후 경직도와 파괴 강도에 미치는 영향-
Early Changes after Death of Plaice, Paralichthys olivaceus Muscle -4. Effect of Killing Methods on Rigor Index and Breaking Strength of Muscle-
- 조영제 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 이남걸 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김육용 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김재현 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 최영준 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
- 김건배 (군산대학교 수산가공학과) ;
- 이근우 (군산대학교 수산가공학과)
- CHO Young-Je (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- LEE Nam-Geoul (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- KIM Yuck-Yong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- KIM Jae-Hyun (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- CHOI Young-Joon (Department of Marine Food Science and Technology, Tong-Yeong Fisheries College) ;
- KIM Geon-Bae (Department of Seafood Processing, Kunsan University) ;
- LEE Keun-Woo (Department of Seafood Processing, Kunsan University)
- 발행 : 1994.01.01
초록
넙치를 시료로 치사 방법(즉살, 고민사, 마취사 및 전기 자극사)을 달리하여 치사시킨 후에 저장하면서 치사 조건이 사후 조기의 어육의 사후 경직도와 파괴 강도의 변화에 미치는 영향을 검토한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 사후 경직의 개시 시간은 전기 자극사와 고민사에서 현저히 단축되었고, 경직 개시 시간과 완전 경직 도달 시간은, 각각 전기 자극사일때 0시간과 9시간, 고민사일때 0시간과 13시간, 즉살일때 10시간과 36시간, 그리고 마취사일때 20시간과 56시간이었다. 2. 파괴 강도가 최대값에 도달하는 시간과 그 때의 값은 각각 전기 자극사일때 치사 직후에
This study was undertaken to clarify the effect of killing methods on physical and rheological changes of plaice, Paralichthys olivaceus muscle at early period after death. Plaices killed by the four different methods(1. spiking at the brain instantly. 2. drowning in air. 3. dipping in 1,000ppm ethylaminobenzoate dissolved sea water as an anesthetic. 4. electrifying in sea water.) were stored at
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