한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제27권2호
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- Pages.149-154
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- 1994
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
다시마 조체의 연화를 위한 첨가제의 효과
The Effect of Additives to the Texture of Kelp Blade
- JEONG In-Hak (Department of Fisheries Resource Development, Kangnung National University) ;
- LEE Kyung-SEON (Department of Fisheries Resource Development, Kangnung National University) ;
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 발행 : 1994.03.01
초록
다시마는 식품으로서 우수한 기능과 영양을 가지고 있지만 조체가 강인하여 제대로 식생활에 이용되지 못하고 있다. 본 연구는 동해산 다시마의 원료학적 특성과 다시마 조체를 연화할 수 있는 방법을 연구하여 다양한 다시마가공품의 개발로 소비를 촉진시키고자 하였다. 동해산 다시마는 회분이 건조중량으로
The hardness of kelp(Laminaria japonica) blade is a major deterrent to mass consumption in spite of its value as food. For improvement of kelp products as a special product of 'Donghae', the effect of additives on softening of kelp blade was studied. Kelp was composed of
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