한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제27권5호
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- Pages.495-500
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- 1994
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
수산가공공장폐액의 등전점이동 응집처리에 의한 유용성분재회수이용 -2. 회수단백질의 가공식품소재로서의 이용-
Recovery and Utilization of Proteins and Lipids from the Washing Wastewater in Marine Manufacture by Isoelectric Point Shifting Precipition Method -2. Utilization of the Recovered Proteins as the Material of a Processed Food-
- 서재수 (고신대학 식품영양학과) ;
- 조순영 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 손광태 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김진수 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
- 이응호 (통영수산전문대학 수산가공과)
- SUH Jae-Soo (Department of Food and Nutrition, Kosin university) ;
- CHO Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- SON Kwang-Tae (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan.) ;
- KIM Jin-Soo (Department of Fisheries Processing, tong-yeong National fisheries College) ;
- LEE Eung-HO (Department of Fisheries Processing, tong-yeong National fisheries College)
- 발행 : 1994.09.01
초록
수산 가공품 제조 공정중 수세 과정중에 필연적으로 나오는 수용성 단백질이 다량 함유된 폐액에 대해 등전점이동응집처리를 행하여 대부분의 수용성 단백질을 회수하였다. 그래서, 본 회수단백질 구분에 대한 등전점응집처리과정중의 단백질 성상변화 관찰과 동시에 식품가공품의 부 또는 주 원료로서의 이용가능성 타진을 목적으로 냉동 명태 고기풀 대용으로 사용하여 어묵제조를 시도해 보았다. 그 결과, 등전점 응집처리과정중에 약
Mackerel water-soluble protein solution Mackerel meat washing water were concentrated by isoelectric point shifting precipitation process, and the concentrates were utilized as a material for processing of an elastic gel food such as kamaboko. The water-soluble proteins were partly polymerized during the isoelectric point shifting precipitation process. Then, the water soluble protein concentrates were partly substituted for frozen minced Alaska pollack meat in processing of a good quality kamaboko. The maximum substitution percentage for good quality kamaboko manufacturing was concluded to be below
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