A Study on the Growth Inhibition of Salmonella by Secretory Immunoglobulin A in Human and Bovine Milk

인유(人乳)와 우유(牛乳) 중에 함유(含有)되어 있는 Secretory Immunoglobulin A의 Salmonella속(屬) 성장억제(成長抑制)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Bae, Heoung Churl (Dept. of Dairy Science, Coll. of Agriculture, Chungnam National Univ.) ;
  • Kim, Jong Woo (Dept. of Dairy Science, Coll. of Agriculture, Chungnam National Univ.)
  • 배형철 (충남대학교 농과대학 낙농학과) ;
  • 김종우 (충남대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1994.12.31

Abstract

Bacteriostatic activity of secretory immumoglobulin A (SIgA) in human and bovine colostrums on enterotoxigenic type Salmonella was tested in the tissue culture medium. SIgA was used in $0.1{\sim}5.0mg/m{\ell}$ concentration with or without the addition of egg lysozyme tested for theirs bacteriostatic activites. 1. Bovine SIgA rich fraction with a large amount of $IgG_1$-dimer could be prepared from bovine colostrum of Holstein cows by anion exchange chromatography using DEAE-Sephadex A-50 and gel filtration on Sephadex G-200 and Sepharose 6B. 2. Human SIgA appeared to be the most bacteriostatic effect for all varieties of Salmonella in a range of $0.5{\sim}1.0mg/m{\ell}$ Bovine SIgA showed a marked bacteriostatic effect increased by increasing the concentration. Bovine IgG had not show bacteriostatic effect against both enterotoxigenic type Salmonella. Egg lysozyme as well as bovine SIgA also showed a marked bacteriostatic effect increased by increasing the concentration. 3. When the growth inhibition of human SIgA was tested by adding egg lysozyme with time interval, egg lysozyme showed bacteriostatic effect as compared with control. But human SIgA and adding with lysozyme showed slight the bacteriostatic effect. 4. When the growth inhibition of bovine SIgA was tested by adding egg lysozyme with time interval, all treatment against S. enteritidis showed bacteriostatic effect as compared with control In the case of S. typhinwrium, egg lysozyme showed a marked bacteriostatic effect as compared with control.

본(本) 연구(硏究)는 초유(初乳) 중(中)에 다량(多量) 존재하면서, 국소면역(局所免疫)을 담당하고 있는 것으로 알려진 Secretory immumoglobulin A (SIgA)를 분리(分離)하여 사람에게 급성위장병 및 집단 식중독을 일으키는 장독소형(腸毒素型) Salmonella속(屬) (S. enteritidis, S. typhimurium)의 성장억제효과(成長抑制效果)를 시험하였다. 우유(牛乳) 초유(初乳) 중(中)에서 분리한 SIgA를 각각 $0.1{\sim}5.0mg/m{\ell}$의 수준이 되도록 stock solution을 제조하여 성장억제효과(成長抑制效果)를 비교 검토하였으며, 한편 항균성물질(抗菌性物質로)로 알려진 egg lysozyme을 $0.5mg/m{\ell}$의 수준으로 단독(單獨) 첨가(添加) 및 SIgA와 혼합(混合) 첨가(添加)하면서, 그에 따른 성장억제효과(成長抑制效果)를 검토(檢討)하였다. 1. 우유(牛乳) 초유(初乳) 중(中)에 존재(存在)하는 SIgA는 gel filtration 및 ion exchange chromatography 방법으로 순수하게 분리(分離)할 수 없었으며, 또한 SIgA rich fraction 중(中)에는 dimeric-$IgG_1$이 상당히 혼재(混在)되어 있는 것이 확인되었다. 2. Human SIgA는 $0.5{\sim}1.0mg/m{\ell}$의 농도(濃度)에서 효과적인 성장억제효과(成長抑制效果)를 보였으며, 그 이상의 농도(濃度)에서는 억제효과(抑制效果)의 증가추세가 둔화되었다. Bovine SIgA는 농도가 증가함에 따라 점진적인 성장억제효과(成長抑制效果)를 보였으며, 특히 $2.0mg/m{\ell}$이상의 농도(濃度)에서는 뛰어난 억제효과(抑制效果)를 보여 주었다. Bovine IgG는 Salmonella속 (屬) 2균주(菌株)에 대하여 성장억제효과(成長抑制效果)를 보이지 않았다. Egg lysozyme의 성장억제효과(成長抑制效果)는 bovine SIgA와 비슷한 경향을 나타냈으며 농도(濃度)를 증가시킬수록 억제효과(抑制效果)가 증가(增加)하는 경향을 보여 주었다. 3. Human SIgA와 egg lysozyme을 단독(單獨) 또는 혼합첨가(混合添加)하면서 시간 경과에 따른 성장억제효과(成長抑制效果)를 시험한 결과, 2균주(菌株) 모두에서 egg lysozyme은 대조구(對照區)에 비하여 월등한 성장억제효과(成長抑制效果)를 나타내는 반면 human SIgA 단독(單獨) 및 egg lysozyme과 혼합처리구(混合處理區)에는 경미한 억제효과(抑制效果)를 나타내었다. 4. Bovine SIgA와 egg lysozyme을 단독(單獨) 또는 혼합(混合) 첨가(添加)하면서 시간경과에 따른 성장억제효과(成長抑制效果)를 시험한 결과, S. enteritidis의 경우 세처리구 모두 월등한 성장억제(成長抑制)를 보였으며, S. typhimurium의 경우 egg lysozyme 단독처리구(單獨處理區)만 뛰어난 성장억제효과(成長抑制效果)를 보여 주었다.

Keywords