The Agricultural Utilization of Daecheong Lake Sediments and Algae

대청호(大淸湖) 저니(底泥) 및 조류(藻類)의 농업적(農業的) 활용(活用) 연구(硏究)

  • Chang, Ki-Woon (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Lim, Jae-Shin (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Lee, In-Bog (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 장기운 (충남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 임재신 (충남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이인복 (충남대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1994.06.30

Abstract

These studies were carried out to investigate the possibility on the agricultural utilization of lake sediment collected in the Daecheong Lake. Several parameters to estimate the degree of maturity of compost by windrow system were tested during a 50 day periods, and the results were as follows : During the composting of Daecheong Lake sediment, C/N ratio decreased gradually from 18.9 at the beginning to 13.1 at the final, while CEC increased from 33.5me/100g to 62.5me/100g. The temperature of lake sediment pile was the highest as $52^{\circ}C$ at 15th day and then decreased slowly until $30^{\circ}C{\sim}40^{\circ}C$ after 50 days. The results may be suggested that Daecheong Lake sediment compost reaches an acceptable level of stability after about 50 days. In order to know the effect of the Lake sediment and its compost on the growth of tomato(Lycopersicum esculentum M.), pot experiments were performed. The appiication of lake sediment(AS) itself, sediment organic fertilizer(SOF), and NPK mixed with sediment organic fertilizer(NSF) was more effective for tomato plant height, fresh and dry weight, and chlorphyll content than those of control treatment. Also, the lake sediment compost improved the physico-chemical properties of soil such as pH, total carbon, total nitrogen, available phosphorous and CEC.

댐 저위층에 축전된 저니와 수강조류를 규조토드럼에 흡착시킨 물질에 대한 농업적 활용 가능성을 검토하기 위하여 Windrow method를 이용한 저니의 부숙퇴비화를 시도하였으며, 저니자체 및 저니함유 부숙퇴비에 대하여 토마토를 공시하여 식물영양적 효과를 포트실험으로 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 생계분과 톱밥을 부재료로 한 저니의 부숙방법은 Windrow method를 이용하였다. 부숙과정중 50일 경과후 최종 대(對) 초기 탄질율의 비율은 0.69 수준으로 감소하였고, 양이온치환용량은 약 66%가 증가하였으며, 온도변화는 15일째 $52^{\circ}C$까지 상승하였다가 50일 경과후 $30^{\circ}C$를 유지하여 이 지점을 부숙완료점으로 판정하였다. 2. 미부숙 저니의 토마토에 대한 건물중, 초장 및 엽록소함량에 미치는 효과를 검토한 결과, 대조구에 비해 미부숙 저니 시용구의 효과가 현저하였으며, 시용 수준의 증가와 더불어 건물중 및 초장이 증가하는 경향이었다. 저니 부숙퇴비의 시용 역시, 대조구에 비하여 생체중, 건물중 및 초장의 현저한 증가효과를 나타내었으며, 미부숙 저니에 비해 저니부숙퇴비의 생육효과가 우수하였다. 3. 미부숙 저니 및 저니부숙퇴비를 시용하여 작물재배 후 토양의 물리화학성질을 조사한 결과, pH, T-N, O.M. 및 CEC 면에서 다소 개선효과가 나타났다. 그러므로 저니 및 조류를 직접 토양에 이용하기는 곤란하나 퇴비제조시 충진제로 사용했을 때 부숙화된 저니 퇴비는 토양개량제 및 퇴비자원으로 활용할 수 있는 가능성이 있다고 판단된다.

Keywords