토양현탁액(土壤懸濁液)에 영양원(營養源)의 첨가(添加)가 Pentachlorophenol 분해세균(分解細菌)의 밀도변화(密度變化)에 미치는 영향(影響)

Effect of Some Nutrients on the Population of Pentachlorphenol-degrading Bacteria in Soil Suspension

  • 발행 : 1994.12.30

초록

토양현탁액중(土壤懸濁液中)에 유기염소계(有機鹽素系)인 펜타클로로페놀과 서로 다른 영양원(營養源)을 첨가(添加)하였을 때 이로 인한 총세균(總細菌)과 약제분해균(藥劑分解菌) 및 첨가(添加)된 물질(物質)의 화학적변화(化學的變化)를 검토(檢討)하였다. 총세균수(總細菌數) 및 그람음성균수(陰性菌數)는 배양후(培養後) 1주째에 모든 처리구(處理區)에서 가장 높았고, 그 이후 서서히 감소(減少)하였으며 무처리(無處理)에 비하여 양분처리구(養分處理區)에서 높았다. 특히 배양(培養) 5일째까지 글루코스 첨가구(添加區)에서 가장 높았다. PCP분해균수(分解菌數)는 양분무처리(養分無處理)인 대조구(對照區)에서 배양후(培養後) 4주째까지 증가(增加)한 후 약간 감소(減少)하였으나 모든 양분처리구(養分處理區)에서는 초기부터 감소(減少)하기 시작하여 2주째 이후에는 3 log $cells/m{\ell}$이하 이었다. 그 결과 PCP의 소실(消失)도 PCP만 첨가(添加)했을 경우가 PCP와 영양원(營養源)을 첨가(添加)했을 경우보다 빨랐다. 현탁토양내(懸濁土壤內)의 잔류양분(殘留養分)의 함량(含量)은 배양(培養) 1주(週)까지 영양원첨가구(營養源添加區) 모두에서 빠르게 분해(分解)되었으며 글루코스의 분해(分解)가 글루탐산이나 글리신보다 약간 빨랐으나 5주째에는 처리간에 큰 차이가 없었다. pH의 변화(變化)는 모든처리에서 약간의 증가가 있으나 처리간의 증감(增減)에 다소 차이가 있었다.

Population changes of serveral bacterial groups and chemical changes of nutrients applied were compared between soils suspensed with pentachlorophenol(PCP) and amended with different nutrients. The number of total bacteria and Gram-negative bacteria were dramatically increased for 1st week, after remained at its maximum level for a short time, decreased gradually in all treatments for 5th week, the rate of decrease were faster at addition of only PCP than at addition of nutrients and PCP. While, the addition of nutrients in the soil suspension containing PCP suppressed the number of PCP-degrading bacteria. The dissipation of PCP were faster at single addition of PCP than at the combined addition of nutrients with PCP. The nutrients added with PCP were rapidly degraded for 1st week, among the nutrients the rate of degration of glucose was faster than that of glutamic acid or glycine. pH values in the suspension showed which addition of nutrients with PCP caused its changes in comparsion with addition of only PCP where changes was slightly.

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