Analytical Science and Technology (분석과학)
- Volume 7 Issue 2
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- Pages.233-236
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- 1994
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- 1225-0163(pISSN)
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- 2288-8985(eISSN)
Determination of Emulsion Stability Index in W/O Emulsion
유중수적형 유화계내에서의 유화안정지수 산출법의 확립
- Chang, Pahn Shick (Department of Food Science and Technology, Seoul National Polytechnic University)
- 장판식 (서울산업대학교 식품공학과)
- Received : 1994.05.02
- Published : 1994.06.25
Abstract
To evaluate the emulsion stability indices of W/O emulsion system, we developed the simple and sensitive "VOLUMETRIC METHOD". This technique involved the first step of homogenizing the milk fat-water system with Ultra-turrax T25, then the volume of the added water phase was measured immediately. After quiescent incubation in test tubes at room temperature for a desired storage time, the bottom volume of the separated water layer was measured. And then "emulsion stability index(ESI)" was calculated by the following equation :
유중수적형 유화계의 유화안정지수를 산출하는 방법을 확립하기 위하여 간편하면서도 예민한 "부피 직접 측정법"을 개발하였는 바, 먼저 강력한 혼합기인 일종의 Ultra-turrax T25를 이용하여 유지방, 유화제 및 물로 구성되면서 유지방이 물보다 많이 함유되는 유중수적형의 유화계를 형성시킨 후 상온에서 시간이 경과함에 따라 분리되어지는 수분층의 부피를 측정하였으며, 유화안정지수는