Abstract
Sweet corn hybrid GCB 70 and super sweet corn hybrid NES were cultivated at vinyl tunnel in 1991 to determine the physiologically optimum harvest time for higher eating quality and sugar contnent of kernel by eat parts after silking and stored in refrigerator of 4$^{\circ}C$ and in the air. The development of ear increased continuously from silking to 30th day after silking, and sugar content was the hightest on 15th day after silking. The physiologically optimum harvest time for GCB 70 and NES was about 15~20th day and 20~25th day after silking, respectively. The sugar content of kernel by ear parts for two hybrids were high in order of basal, middle and top parts of the ear and showed significant differences among the parts of the ear. Changes of total sugar content during the storing period at 4$^{\circ}C$ for NES was almost the same by 9th day, but for GCB 70 rapidly decreased from 3rd day. The content of sucrose, glucose and fructose in super sweet corn NES were much higher than those of sweet corn GCB 70, but the maltose content of NES was lower than that of GCB 70.
단옥수수와 초당옥수수의 출사후 이삭의 성숙정도와 당함량, 이삭부위별 당도, 저장기간에 따른 당류의 변화등을 구명하기 위하여 작물시험장 전작시험포장에서 GCB 70과 NES를 1991년 3월 5일에 비닐하우스에서 파종육묘하여 4월 1일에 본포에 이식후 소형 비닐턴넬로 재배하였다. 출사후 15일부터 30일까지 5일 간격으로 4회 수확하여 생육특성 및 당함량을 조사하였으며 이삭의 부위별 당함양은 출사후 25일에 1회 조사하였다. 저장중의 당류조사 는 냉장고(4$^{\circ}C$)에 9일간 저장하였다가 2일간격으로 5회에 걸쳐 HPLC를 이용하여 총당함량중의 당류 변화를 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. GCB 70과 NES 두 품종 모두 간장, 이삭무게, 100입중 등은 출사후 30일 까지 증가경향이었으나 출사후 25일과 30일 사이에는 증가폭이 좁았다. 2. 두품종 모두 출사후 15일에 당함량이 가장 높았으며 이삭의 발육정도는 출사후 30일가지 증가 경향이나 25일부터 당함량이 급격히 저하되므로 단 옥수수는 출사후 15~20일경, 초당옥수수는 출사후 20~25일경이 수확적기로 보였다. 3. 이삭부위별 당함량은 두 품종 모두 이삭하단>이삭중간>이삭상단 순위로 높았다. 4. 초당옥수수는 수확당시의 저장후 9일까지의 당도변화가 거의 없었으나 단옥수수는 저장 3일후 부터는 당도가 급격히 저하되었다. 5. 총당중에서 Sucrose, Glucose, Fructose 등은 단옥수수보다 초당옥수수보다 단옥수수가 높았다.