Changes in Specific Protein Profiles during Initiation of Adventitious Roots in Soybean (Glycine max L.) Cotyledons

대두 (Glycine max L.)의 자엽 부정근 형성시 특이단백질의 변화 양상

  • 한태진 (한림대학교 자연과학대학 생물학과)
  • Published : 1994.03.01

Abstract

The potency of adventitious root initiation was investigated in relation with germination days and ike end of culture days healed with root induction medium on the initiation of adventitious roots from explants of soybean (Glycine max L.) cotyledon. Also, the changes in the pattern of protein profiles related with adventitious mot initiation have been examined by two-dimensional polyauyl-amide gel elecoophoresis during the germination and the initiation of adventitious roots. The potency of adventitious root initiation from germinated cotyledons was high after 4 days, and adventitious roots were initiated from after 4 days and very high after 6 days healed with mot induction medium There was a reproducible quantitative change in 34 specific protein spots during germination and adventitious root initiation. A necessary basic protein for adventitious root initiation with rotative molecular weight of 27 kD was induced during the germination. And three basic protein groups with relative molecular weight 22 kD, 23 kD and 33 kD, and two acidic protein groups with relative molecular weight 27kD and 29 kD were induced during the initiation of adventitious roots.

대두(Glycine max L) 자엽의 발아 정도에 따른 부정근 형성능과 자엽 절편의 부정근 형성 배지 처리 시간에 따른 부정근 형성 정도를 조사하였으며 부정근 형성과 관계 있는 발아 및 부정근 유기시의 단백질 변화 양상을 2차원 전기영동법으로 조사하였다. 발아된 자엽의 부정근 형성능은 발아 4일 이후에 높았으며 부정근 형성 배지에서의 부정근 형성은 처리 4일 이후부터 형성되어 6일 이상 처리한 것이 가장 부정근 형성이 높았다. 또한 부정근 형성과 관계 있는 단백질 34개의 단백질 spot를 얻었는데 부정근 형성을 위한 발아 자엽의 주요 단백질은 염기성 단백질 27d이었다. 그리고 부정근 유기시 생성되는 단백질은 염기성의 길 kD, 23 kD 및 33 kD였으며 산성의 27 kD와 29 kD이었다.

Keywords