Dietary Fiber Contents and Physical Properties of Wild Vegetables

산채류의 식이섬유 함량과 물리적 특성

  • Published : 1994.02.01

Abstract

Nine wind vegetables were analyzed for moisture, ash, crude protein, crude lipid and dietary fiber. Wild vegetables contained 33-53% of dietary fiber on a dry weight basis. Dalle (Allium monanthum) contained 49% total dietary fiber and 22% soluble dietary fiber and dodok(Codonopsis lanceolata) contained 55% total dietary fiber and 21% soluble dietary fiber. Wild 8% more dietary fiber than cultivated one. Water holding capacities of wild vegetables were higher than commercial wheat bran and soy fiber, but lower in oil absorption. When wild dodok and dalle were wet milled by blade grinding before sieving the dietary fiber content in dodok was increased from 55 to 83 % with increasing the dietary fiber content in dalle form 49% to 69%.

9종의 산채류를 분석한 결과 건물량으로 33~55%의 식이섬유를 함유하였다. 그 중 달래는 22%의 수용성 식이섬유와 49%의 총 식이섬유를 함유하였고 더덕은 21%의 수용성 식이섬유와 55%의 총 식이섬유를 함유하였다. 야생더덕은 재배더덕에 비하여 8% 더 많은 식이섬유를 함유하였다. 산채류의 수분 흡착력은 밀기울이나 콩식이섬유보다 높았으나 oil 흡착력은 낮았다. 산채류를 분쇄하여 여과 처리한 결과 더덕의 경우 총 식이섬유 함량이 55%에서 83%로, 달래의 경우 49%에서 69%로 증가하였다.

Keywords

References

  1. Refined cabohydrate disease Burkitt,D.D.;Trowell,H.
  2. Nutrition Today v.21 no.11 Fiber and health : An overview Anderson,J.W.
  3. Am. J. Gastroenterol. v.10 Dietary fiber, hyperlipidemia, hypertension and coronary heart disease Anderson,J.W.;Tietyen-Clark,J.
  4. 한국영양학회 추계 심포지움 한국인의 식이섬유 섭취 상태의 연차적 추이 이혜성;이연경;서영주
  5. 한국영양식량학회지 v.15 no.4 산채의 성분에 관한 연구 김용두;양원모
  6. 한국영양식량학회지 v.14 no.2 쑥가루 첨가 급식에 의한 백서의 영양 효과에 관한 연구 허인욱;이성동;황우익
  7. 한국영양식량학회지 v.16 no.2 냉이의 지방질 및 지방산 조성에 관한 연구 배종만
  8. 한국식품과학회지 v.17 no.1 자연산과 재배 더덕의 일반성분 및 아미노산 조성 김혜자
  9. Official methods of analysis(14th ed.) A.O.A.C.
  10. J. Assoc. Off. Anal. Chem. v.39 Determination of insoluble, soluble dietary fiber in food products. Interlaboratory study Prosky,I.;Asp,N.G.;Schweizer,T.F.;Devries,J.W.;Furda,I.
  11. Cereal Chem. v.39 The centrifuged method for determining flower absorption in hard red spring wheats Sosulski,F.W.
  12. J. Food Sci. v.39 Certain functional properties of sunflower meal products Lin,M.J.Y.;Humbert,E.S.;Sosulski,F.W.
  13. J. Sci. Food Agric. v.32 An investigation of the experimental conditions which could affect water holding capacity of dietary fiber Robertson,J.A.;Eastwood,M.A.
  14. Food Technology v.44 no.8 A tangle of fibers Mckenzie,A.