밀기울배지를 이용한 Bacillus macerans의 Cyclodextrin Glucanotransferase 생산과 효소특성

Purification and Enzymatic Properties of Cyclodextrin Glucanotransferase from Bacillus macerans Cultivated in Wheat-bran Medium

  • 선우양일 (동아대학교 생물학과) ;
  • 안태진 (동아대학교 생물학과 동아대학교 생물학과 동아대학교 생물학과 경남전문대학교 식품영양학과 동아대학교 화학공학과)
  • 발행 : 1994.12.01

초록

Bacillus macerans cyclodextrin glucanotrans­f ferase(CGTase)를 전분흡착법과 DEAE--cellulose 칼럼 크로마토그래피로 정제하였다. 효소의 분자량 은 67,000이였고 monomer였다. 정제된 효소는 전 분을${\alpha}$-, ${\beta}$-, ${\gamma}$-CD 로 전환시켰으며, CD생성비율은 각각 1 : 1.68: 0.32였다. ${\alpha}$-CD와 D-glucose의 coupling반응 초기에는 maltohexose가 주로 생성되었고, 그 후에 다른 oligosaccharide들이 생성되었다 .. a­C CD의 가수분해반응 초기에는 주로 maltotetrose가 생성되였고 그 이후에는 소량의 다른 이Igosa­C ccharide들이 생성되었다. 정제된 효소의 좋은 기질인 maltotriose 로부터 maltosyl 이나 D-glucopy ranosyl group이 전이될 수 있는데, 본 연구에서는 D정lucosyl transfer가 우세하였다.

Bacillus macerans cyclodextrin glucanotransferase(EC 2.4.1.19: 1, 4-${\alpha}$-D(1, 4-${\alpha}$-glucano)-transferase, CGTase) was purified by the technique of starch adsorption and DEAE-cellulose column chromatography. The molecular weight of the enzyme was 67,000, consisting of a subunit. The enzyme converted starch into ${\alpha}$-, ${\beta}$-, and ${\gamma}$-CD in the relative amounts of 1:1.68:0.32, respectively. In the early reaction period, maltohexose was formed mainly by the coupling reaction of ${\alpha}$-CD with D-glucose and then other oligosaccharides. Maltotetrose was formed mainly from ${\alpha}$-CD in the initial stage of hydrolysis of the enzyme and then small amount of other oligosaccharides. Maltotriose was a good substrate for the enzyme and maltosyl or D-glucopyranosyl group can be transfered from this sugar. In this work, D-glutosyl transfer was premiered.

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