Effects of Concentrations of Glucose and Maltose on the Growth of Bacillus amyloliquefaciens

B. amyloliquefaciens 세포 성장에 미치는 포도당과 맥아당 농도의 영향에 관한 연구

  • 차월석 (조선대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 박승규김종수 (우일수산주식회사 이리농공전문대학 화학공업과)
  • Published : 1994.10.01

Abstract

Cell growth and production of ${\alpha}$-amylase, acetic acid and lactic acid were investigated in Bacillus amyloliquefaciens(ATCC 23350) flask culture with various carbon sources. Maximum dry cell density increased with increase in initial maltose concentration. Maximum dry cell density was the highest(1.4g/$\ell$) at 10g/$\ell$ of initial glucose concentration. With 10g/$\ell$ of initial glucose concentration, maximum specific cell growth rate was obtained. Among the various carbon sources maximum ${\alpha}$-amylase production was obtained with 149 unit/ml at 20g/$\ell$ of initial maltose concentration. With 5g/$\ell$ of initial maltose concentration, maximum ${\alpha}$-amylase production rate was obtained. By increasing carbon source concentration, acetic acid formation decreased. Acetic acid formation was higher in glucose than in maltose. By increasing carbon source concentration, lactic acid formation increased. Lactic acid formation was higher in maltose than in glucose.

탄소원으로 초기 glucose 농도와 초기 maltose 농도를 5g/$\ell$, 109/$\ell$, 20g/$\ell$ 로 한 후 Bacillus a amyloliquefaciens(ATCC 23350 ) 균주를 이용하여 플라스크 배양시의 세포 성장과 생성물 생성에 대한 연구를 수행하였다. 균주의 최대 건조세포농도는 초기 maltose 농도가 증가할수록 증가하였으나, glu­c cose에서는 초기 농도가 109/$\ell$일 때 가장 높았다 최대 비성장속도는 초기 glucose농-토가 109/$\ell$ 일 때 $0.060(hr^{-1})$로 가장 높으며, maltose에서는 초기 농도가 5g/P 얼 때 $0.042(hr^{-1})$이였다. 균주에 의해 생성되는 최대 a-amylase 생산은 초기 maltose 농도가 109/P 얼 때 l49.0unit/ml로 가장 높았으며, 초기 maltose 농도가 증가할수록 증가하였다. 최대 비생성속도는 초기 maltose 농도가 5g/$\ell$ 일 때 3.26unit/ mg- hr로 가장 높았으며 , glucose보다는 maltose에서 더 높았다. 균주에 의해 생성되는 최대 ${\alpha}$-acetic acid는 탄소원의 초기 농도가 증가함에 따라 감소하며, 초기 glucose 농도 109/$\ell$ 일 때 0.94g/$\ell$ 로 가장 많이 생성되였고, lactic acid는 탄소원의 초 기 농도가 증가할수록 증가하였으며, 초기 maltose 농도가 20g/$\ell$일얼 때 8.20g/$\ell$ 로 가장 많이 생성되였 다.

Keywords