Production of Antifungal Lipopeptide Iturin by Bacillus subtilis

Bacillus subtilis로부터 항진균 리포펩타이드 물질 Iturin의 생산

  • 손광현 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 이항우 (한국과학기술연구원 유전공학연구소 생물소재그룹 한국과학기술연구원 유전공학연구소 생물소재그룹 한국과학기술연구원 유전공학연구소 생물소재그룹 한국과학기술원 생물공학과)
  • Published : 1994.06.01

Abstract

Iturin, an antifungal lipopeptide, fermentation by Bacillus subtilis was investigated focusing on the effeats of nutrients aeration and specific cell growth rate on iturin production. Cell growth and product formation were not affected by different kinds of carbon sources such as sucrose, glucose and fructose. Soytone concentration above 20g/$\ell$ did not influence iturin production. Diauxic growth pattern appeared when only soytone was used as a sole nitrogen source probably due to the shortage of amino acids and/or peptides in soytone which could be favorably assimilated by the cells. The composition of three major components in iturin was not changed significantly by the variation of dissolved oxygen concentration of the culture broth but changed substantially by the change of specific growth rate of the cells.

Bacillus subtilis에 의한 항진균 물질인 Iturin의 생산에 관한 연구를 수행하였다. 세포성장과 iturin 의 생산은 탄소원인 sucrose, glucose 그리고 fructose에 의해서는 영향을 받지 않았으며, soytone의 농도가 20g/$\ell$일 때가 10g/$\ell$인 경우에 비해 50% 정도 산물생산이 증가하였으나 그 이상의 농도에서는 영향이 없었다. 질소원으로 soytone만을 사용하였을 때 나타나는 diauxic growth는 아미노산과 펩타이드에 대한 세포의 기질 이용의 차이 때문이었다. Iturin의 구성성분의 분포는 배양액의 용존산소 농도에 의해서는 영향을 받지 않았으며, 세포의 비 성장속도에 의해 영향을 받았다.

Keywords