게 껍질로부터 Chitin의 분리 및 특성 규명

Isolation and Characterization of Chitin from Crab Shell

  • 김성배 (경상대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 박태경 (삼성석유화학주식회사 기술연구소)
  • 발행 : 1994.06.01

초록

최근 산업적으로 다양한 용도로 응용되고 있는 chitin을 게 껍질로부터 분리하였고 그 특성을 규명하였다. Chitin의 분리는 무기물 제거, 단백질 제거 및 탈색단계를 거쳐 이루어졌으며, 얻어진 chitin은 무기물 함량이 0.5% 이내였고, 단백질과 지방질이 거의 제거된 백색분말이였다. IR 분석결과 Sigma제품과 거의 같은 특성을 나타내었고, 단백질 제거 조건에 따라 chitin의 주요 특성치인 탈아세틸화도와 평균 분자량이 다르게 나타났다. 탈아세틸화도는 Sigma 제품보다 상당히 높았고, 점도평균 분자량은 $2.3{\times}10^5~3.0{\times}10^5$ 범위였다. SEM 분석결과 얻어진 chitin은 fibril 형태를 갖고 있음을 확인하였다.

Chitin was isolated from crab shell wastes and characterized for its chemical and physical properties. White powdered chitin was obtained through demineralizaticn, deproteinization and decoloration process. The contents of inorganics was less than 0.5%, whereas protein and lipid were almost removed. The results of IR spectroscopic analysis for the isolated chitin showed similar characteristics with that of Sigma product. Degree of deacetylation of purified chitin was significantly higher than Sigma product and viscosity average molecular weights was $2.3{\times}10^5~3.2{\times}10^5$. SEM analysis showed that the obtained chitin had the fibril shaped morphology.

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