Changes in the Accumulation of Isoflavonoids in Soybeans by Stress

Stress에 의한 대두의 Isoflavonoid 화합물 축적변화

  • Kim, Jin Tae (Dept. of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Jang Eok (Dept. of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University)
  • Published : 1994.12.30

Abstract

The changes of the time-dependent accumulation of isoflavone aglycones(daidzein, genistein) and their glucosides(daidzin, genistin) by various stress-inducing treatment on cotyledon of soybeans(Dankyungkong and Paldalkong) were investigated. Levels of isoflavone aglycones and their glucosides in soybeans treated with UDP-glucose, $MgSO_4$ and $HgCl_2$ and infected with phytopathogen appeared to be higher than those of treatment with distilled water. When compared with data for control, the levels of isoflavone glucosides in citrate-treated soybeans were increased but those of their aglycones did not appear appreciable differences. In Paldalkong treated with UDP-glucose, $MgSO_4$ and $HgCl_2$ the levels of isoflavone aglycones and their glucosides were higher than in Dankyungkong. In particular, the accumulation of daidzein in Paldalkong was significantly higher than in Dankyungkong. By infection with Botrytis cinerea, the maximum amount of accumulation of daidzein in two cultivar did not to be a large different, but accumulation time appeared more rapidly in Paldalkong than Dankyungkong. The accumulation amount of daidzein and genistein in Dankyungkong treated with elicitors appeared to be similar at initial stage, but the level of daidzein after 48hours appeared to be higher than that of genistein. In Paldalkong, the level of daidzein was higher than that of genistein at all stage. The level of daidzein in soybeans infected with phytopathogen appeared to be higher than that of genestein.

Soybean mosaic virus에 감수성 품종인 단경콩과 저항성 품종인 팔달콩의 cotyledon에 여러형태로 자극을 처리하였을때 유도되는 isoflavone aglycones(daidzein, genistein)와 이들 배당체들(daidzin, genistin)의 시간별 축적 정도를 조사하였다. UDP-glucose, $MgSO_4$, $HgCl_2$의 처리 및 Botrytis cinerea의 감염에 의하여 두 품종 모두 isoflavone aglycones와 이들 배당체들의 함량이 대조구(water 처리)와 비교하여 증가하였다. 그러나 citrate의 처리에 의해서는 isoflavone aglycones의 함량은 대조구와 큰 차이가 없었으나 isoflavone glucosides의 함량은 크게 증가하였다. UDP-glucose, $MgSO_4$$HgCl_2$의 처리에 의하여 isoflavone aglycones의 함량은 단경콩보다 팔달콩에서 크게 나타났다. 특히 daidzein의 경우, 단경콩보다 팔달콩에서 현저하게 크게 나타났다. 그러나 Botrytis cinerea의 감염에 의해서 daidzein의 최대 축적 양에는 두 품종 사이에 큰 차이가 없으나 최대 축적 시간은 팔달콩이 단경콩보다 빠르게 나타났다. 그리고 그 배당체인 daidzin과 geinstein의 축적은 단경콩보다 팔달콩에서 모든 자극처리에의해 높게 나타났다. UDP-glucose, $MgSO_4$, 및 $HgCl_2$의 처리에 의한 daidzein과 geinstein이 축적되는 양은 단경콩에서는 초기에는(24hr까지)에는 비슷하나, 48hr이후에는 daidzein의 축적이 geinstein의 함량보다 크게 나타났다. 그러나 팔달콩에서는 대체로 전 기간에서 daidzein의 함량이 geinstein의 함량보다 크게 나타났다. 병원균의 감염에 의해서는 두 품종에서 모두 daidzein의 양이 geinstein의 양보다 크게 나타났다.

Keywords