효소분해와 염과 당 및 항산화 작용 상승제의 첨가에 의한 계피 추출액의 특성 변화

Changes of Properties in Cinnamon Extracts Prepared by Enzyme Hydrolysis and Addition of Salts, Sugars and Antioxidant Synergists

  • Kim, Na-Mi (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Do, Jae-Ho (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Lee, Jong-Soo (Department of Genetic Engineering, Paichai University) ;
  • Kim, Woo-Jung (Department of Food Science and Technology, King Sejong University)
  • 발행 : 1994.08.31

초록

액체형태의 건강보조 식품이나 의약품에 이용하기 위한 계피 extracts의 제조방법을 실험하였다. Cellulase, hemicellulase, pectinase, ${\beta}-1.4\;glucosidase$, tannase, lipase를 사용하여 계피를 분해할 경우에 계피 중량의 1.0% 농도로 효소를 첨가하는 것이 고형분 수율 면에서 적정하였으며, 각 효소의 최적 pH와 온도에서 2시간 분해시킨 후 $80^{\circ}C$에서 다시 2시간 추출한 계피 추출액의 cinnamic aldehyde의 양은 효소간에 큰 차이가 없었으나, 고형분 수율과 갈색도 및 항산화 활성도에서는 hemicellulase 처리가 효과적이었다. 염과 당, 항산화 작용 상승제, 산, 알칼리를 첨가하여 추출하였을 때 고형분 수율은 산과 알칼리 첨가구에서, 항산화 활성도는 glucose와 Na-ascorbate 첨가구에서 높았으며, 갈색도와 cinnamic aldehyde는 Na-citrate 첨가구에서 높은 것으로 나타났다.

The dried cinnamon was extracted with enzymes, salts, sugars and additives in order to find the most effective extraction material. Enzymatic hydrolysis of cinnamon suspension with cellulase, hemicellulase, pectinase, ${\beta}-1.4-glucosidase$, tannase and lipase showed a little increase of their cinnamic aldehyde contents. Solid yield, antioxidant activity and degree of browning were increased in hemicellulase treatment. Acid and alkali extraction of cinnamon showed a some increase in solid yields and antioxidant activity was increased by addition of glucose and Na-ascorbate. Cinnamic aldehyde contents and degree of browning were increased in extraction with Na-citrate addition.

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