강낭콩과 대두 잎에서 세포간액 키틴분해효소의 분포와 유도

Induction of intercellular chitinase isozymes in bean and soybean leaves under stress

  • Park, Ro-Dong (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Cho, Yu-Young (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Jhon, Deok-Young (Department of Food and Nutrition, Chonnam National University)
  • 발행 : 1994.08.31

초록

식물-미생물 상호작용에 관한 연구의 일부로 식물 병저항성 단백질로 간주되는 키틴분해효소(Chitinase, EC 3.2.1.14)의 식물 세포간액에의 분포와 유도를 몇가지 조건에서 연구하였다. 강낭콩과 대두의 잎에서 병원균, 상처, 에틸렌 등의 스트레스 조건에서 유도되는 endochitinase 가운데 강낭콩에서는 34 kD chitinase가, 대두에서는 30 kD와 36 kD chitinase가 뚜렷이 세포간극에 축적되었다. 스트레스 조건에서 시간이 경과함에 따라 이들의 세포간극에 축적되는 양은 많아졌다.

Using the enzyme activity staining, we studied the induction and distribution of chitinase isozymes, pathogenesis-related proteins, in intercellular fluids of bean and soybean leaves under stress conditions. The chitinase in intercellular fluids was barely detected in healthy plant leaves. By treatment of ethylene, pathogen (Fusarium oxysporum), or wounding, only 34 kD intercellular endochitinase was induced in bean leaves, while 30 kD and 36 kD intercellular endochitinases were induced in soybean leaves.

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