Quality Evaluation of Thermal Oxidized Fats and Oils by Spectrophotometer

분광기를 이용한 가열산화 유지의 품질측정

  • Published : 1994.12.01

Abstract

This study was designed to investigate the suitability of oxidation matters and physico-chemical characteristics as a quality evaluation for the extent of rancidity development in fats and oils undergoing thermal oxidation. The results showed that acid value rapidly increased during heating time. Soybean oil, especially revealed a faster increase than palm oil and palm olein. Anisidine value and conjugated diene value also increased. Especially, soybean oil increased more rapidly than palm oil and palm olein. Active oxygen method stability was good in the ranks of palm oil, palm olein and soybean oil. Primary oxidation matter (POM) and secondary oxidation matter (SOM) were surveyed as an evaluation method for the extent of rancidity development in fats and oils. POM and SOM showed a sharp increase during the thermal oxidation period.

가열 산화된 유지들의 품질평가를 위한 방법의 하나로 분광기를 이용한 산화생성물외 측정과 여러가지 이화학적 향수들을 분석하였다. 산값은 가열시간의 경과에 따라 증가하는 경향이었으며, 특히 가열산화의 경우 대두유가 팜유 및 팜을레인유 보다 상승이 뚜렷하였다. 아니시딘값 및 공액중지방산값은 가열시간의 경과에 따라 중가하는 경향이었으며 팜유 및 팜을레인유보다 대두유에서 크게 상승하는 경향이었다. AOM 안정성의 변화는 팜유, 팜을레인유, 대두유외 순으로 좋게 나타났다. 또한, 가열산화유지의 산과정도를 POM과 SOM으로 측정할 수있었고, 일차 및 이차산화생성물은 가열산화시간에 따라 전반적으로 빠르게 중가하는 경향을 나타내었다. 본 연구의 결과로서 간단한 분광기를 이용하여 가열유지중의 POM과 SOM을 신속하게 측정할 수 있었고, 산업적으로 가열유지의 품질을 평가하는 방법의 하나로 사용가능할 것으로 본다.

Keywords