Physicochemical Characteristics of Korean Folk Sojues

전통민속소주의 물리화학적 특성

  • Lee, Dong-Sun (Department of Chemistry, Seoul Woman's University) ;
  • Park, Hye-Seong (Department of Chemistry, Seoul Woman's University) ;
  • Kim, Kun (Department of Chemistry, Seoul Woman's University) ;
  • Lee, Taik-Soo (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
  • Noh, Bong-Soo (Department of Food Science, Seoul Woman's University)
  • 이동선 (서울여자대학교 화학과) ;
  • 박혜성 (서울여자대학교 화학과) ;
  • 김건 (서울여자대학교 화학과) ;
  • 이택수 (서울여자대학교 식품과학과) ;
  • 노봉수 (서울여자대학교 식품과학과)
  • Published : 1994.10.01

Abstract

In order to provide a quality index of Korean folk sojues, physicochemical properties of Korean folk sojues (Andong soju, Moonbaesul, Leekangju, Jindo Hongju, Chebiwon soju, Yethyang (rice) and Yethyang (barley)), Paekrosul, Chinese kaoliangchiews (Moutaichiew, Ergoutoutiu, Chuyehchingchiew, Zhikukaoliangchiew and Paigal), Japanese Senbatanuki shochu and two whiskies were determined. The pH of sojues ($3.43{\sim}5.85$) were mainly influenced by total acidity which was described as acetic acid. The conductivities of Paekrosul and Leekangju showed relatively high value of $246\;and\;122.7{\mu}S/cm$, respectively. Korean folk sojues and Paekrosul showed maximum absorption at 274 or $278{\sim}280nm$ in the spectrometric study. We performed principal components analysis (PCA) of physicochemical properties and spectrometric data to extract representative characteristics and to compare the similarity or the dissimilarity. The PCA plot showed the distinguished cluster of Korean folk sojues comparing with Chinese kaoliangchiew or Paekrosul etc.

증류주의 pH는 $3.43{\sim}5.85$ 범위였으며 안동소주, 이강주, 마오타이츄, 문배술, 옛향-보리 등은 약 pH4.00이하 이었다. 총산은 마오타이츄가 매우 높았으며 일본의 센바타누키, 중국산 빠이걸, 북한산 백로술은 매우 낮은 값을 보였다. 우리나라 민속소주의 총산은 $11{\sim}88\;mg/100ml$였다. 첨가물이 있는 백로술, 빠이걸, 츄우예칭츄, 이강주의 전기전도도값이 매우 크게 나타났으며 증류주의 밀도는 $0.9121{\sim}1.0833\;g/ml$ 범위였고 백로술이 특이하게 1.0000 g/ml보다 높은 값을 보여 주었다. 증류주의 굴절률은 $1.3263{\sim}1.3610$ 범위였다. 우리나라 전통민속주들은 $274{\sim}278\;nm$ 부근에서 자외부 흡수극대를 나타내었고 스카치위스키, 진도홍주, 마오타이츄, 츄우예칭츄등 착색된 증류주는 넓은 파장 범위에서 강한 자외부흡수를 나타내었다. 물리화학적 특성값보다는 흡광도 자료에 대한 주성분 분석이 우리나라 민속소주와 중국산 카오리양츄를 서로 다른 집락으로 잘 나타내었다. 이러한 결과를 통하여 증류주의 품질관리, 분류동정, 유사성과 이질성 파악에 유익한 정보를 얻을 수 있었다.

Keywords