Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 26 Issue 5
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- Pages.644-648
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- 1994
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- 0367-6293(pISSN)
Inhibitory Effect of Lactic Acid Bacteria and its Metabolites on the Growth of Staphylococcus aureus
젖산균과 그 대사산물이 Staphylococcus aureus의 생육에 미치는 억제효과
- Kim, Sung-Hyo (Department of Agricultural Chemistry, Wonkwang University) ;
- Sung, Hyun-Ju (Department of Agricultural Chemistry, Wonkwang University) ;
- Shin, Yong-Seo (Department of Agricultural Chemistry, Wonkwang University) ;
- Kim, Dong-Han (Department of Food and Nutrition, Mokpo National University) ;
- Lee, Kap-Sang (Department of Agricultural Chemistry, Wonkwang University)
- Published : 1994.10.01
Abstract
Lactic acid bacteria(LAB) and its metabolites were tested for their inhibitory effect on the growth of Staphylococcus aureus in vitro. When S. aureus and LAB were incubated simultaneously in MRS broth, the growth of S. aureus began to be suppressed after 12 hour of incubation, completely inactivated within 24 hour of incubation by L. lactis and 48 hour by L. casei, L. acidophilus, and Sc. thermophilus. The pH values of media incubated by S. aureus and LAB were about 4.5 at 12 hour of incubation and 3.5 at 48 hour. The metabolites of the four LAB all exerted antibacterial activity on the growth of S. aureus in TS broth, but is got lost the antibacterial activity by heating (
Staphylococcus aureus에 대한 젖산균과 그 대사산물의 항균효과와 그 항균물질의 특성을 조사하였다. MRS broth에서 S. aureus와 젖산균을 혼합배양시켰을 때 모든 젖산균은 배양 12시간째부터 S. aureus의 생육을 억제하기 시작했으며, L. lactic는 24시간만에, L. casei, Sc. thermophilus 그리고 L. acidophilus는 48시간 만에 모든 균을 사멸하였다. S. aureus가 사멸하기 시작한 12시간째 혼합배양액의 pH는 4.50이었으며 완전히 사멸한 24, 48시간의 pH는 3.50이었다. TS broth에 젖산균의 대사산물을 첨가하고 S. aureus을 배양하였을 때 4종의 젖산균 대사산물 모두가 향균활성을 나타내었으며, 대사산물을 열처리하였을 때 L. casei, L. acidophilus 및 L. lactis는 그 항균활성이 소실되었으나, Sc. thermophilus의 경우는 어느 정도 그 활성을 유지하였다.