Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 26 Issue 2
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- Pages.147-151
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- 1994
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- 0367-6293(pISSN)
Changes in Hydrogen Donating Activities of the Extract from Hololeion maximowiczii Root by Drying Methods
건조방법에 따른 께묵뿌리 추출물의 수소공여능 조사
- Choi, Dong-Yeon (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
- Do, Jae-Ho (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Lee, Kwang-Seung (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Yang, Cha-Bum (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
- Published : 1994.04.01
Abstract
Hydrogen donating activities(HDA) of solvent extracts of Hololeion maximowiczii roots which were treated with freeze drying, hot air drying and hot air drying after steam blanching were investigated by the method of
께묵(Hololeion maximowicizii)뿌리를 냉동건조, 열풍건조 및 증숙후 열풍건조의 3가지 방법으로 건조한 후 용매추출하여 DPPH 방법에 의한 수소공여능이 변화를 조사하였다. 증숙한 후 열풍건조구가 가장 큰 수소공여능을 나타냈으며, 여러가지 용매 추출물중에서 물추출물의 색도가 가장 높았으나 수소공여능은 50% ethanol 추출물에서 가장 높게 나타났다. 냉동건조한 께묵뿌리를